Serebral palsi hastalarında beslenmenin değerlendirmesi ve fonksiyonel durum ile ilişkisinin araştırılması
Evaluation of nutrition status in patients with cerebral palsy and determine its relationship with functional status
- Tez No: 623466
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNUSE ÖZLEN PEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, beslenme durumu, kaba motor fonksiyon, yeme içme becerisi, cerebral palsy, nutritional status, gross motor function, eating and drinking ability
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı serebral palsili olgularda beslenmenin değerlendirilmesi ve fonksiyonel durum ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Metod: Serebral palsi tanılı hastalar yaşa göre üç gruba bölündü, 2- 6 yaş grubu 52, 7-12 yaş grubu 56 ve 13-18 yaş grubu 10 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların antropometrik değerleri standart yöntemler ile ölçüldü, referans değerleri ile karşılaştıralak beslenme durumu açısından gruplandırıldıvehastalarınKMFSSveYİBSSseviyeleriileilişkisiaraştırıldı. PearsonKi-kare testi, t test, kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi ve Spearman korelasyon testlerini kullanılarak beslenme durumu, cinsiyet, yaş, KMFSS ve YİBSS seviyelerinin arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: 118 hasta değerlendirildi, bu hastaların 51'i (43, 2%)' bodur, 40'ı (37, 1%) zayıf, 9'u (7, 6%)'u fazla kilolu ve 18'i (15, 3%) obez olarak saptandı. Malnutrisyon motor fonksiyon bozukluğu daha kötü olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı olmaza da daha sık görüldü. KMFSS ve YİBSS arasında pozitif yönde bir korelasyon, KMFSS ve TDKK arasında negatif yönde bir korelasyon saptanmıştır. Sonuç. Serebral palsili olgularda buyume ve gelişme sorunları tüm yaş gruplarında sık görülmekte olup, KMFSS'leri daha kötü olan hastalarda zayıflık ve bodurluk daha fazla oranda görülmüştür. Bu hastaların büyüme, beslenme durumlarının değerlendirmesi ve motor fonksiyon bozukluğunun beslenme üzerindeki etkisi dikkete alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: The purpose of this study is evaluation of the nutritional status of children with cerebral palsy and to determine the correlation between the nutritional status and gross motor function Material and Methods: Cerebral palsy children were grouped by age, 52 patients from age group 2-6, 56 from age group 7-12 and 10 patients from age group 13-18 were included to the study. Anthropometric values of patients were measured by standard methods, these measurments were compared to reference values. The relationship between GMFCS and EDACS levels was investigated. The relationship between nutritional status, gender, age, GMFCS and EDAC levels was investigated using Pearson Chi-square test, t test, kruskal Wallis test, Mann Whitney U test and Spearman correlation tests. Results: We evaluated 118 patients, among whom 51 (43, 2%) were stunting, 40(37, 1%) underweight, 9(7, 6%) overweight and 18(15, 3%) obese. The frequency of underweight increased as the severity of impaired gross motor function increased, but the difference was not significant. We found a positive correlation between the GMFCS and EDAC level and a negative correlation between GMFCS and TSFT. Conclusion: Growth and developmental problems are common in children with cerebral palsy in different age stages. The results of our study showed that the frequency of underweight and stunting increased as the motor impairment severity increased. Characteristics of different gross function status should be taken into consideration in the management of growth and nutrition in this population