Acil serviste distal radius kırığı nedeniyle sedoanaljezi uygulamasında hasta ve hekim memnuniyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining the factors affecting the satisfaction of patient and physician insedoanalgesia due to distal radius fracture in emergency department
- Tez No: 623523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇOLAK ORAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: girişimsel sedasyon analjezi, acil servis, distal radius kırığı, hasta memnuniyeti, hekim memnuniyeti, richmond ajitasyon sedasyon skalası, procedural sedation analgesia, emergency department, distal radius fracture, patient satisfaction, physician satisfaction, richmond agitation sedation scale
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Distal radius kırıklarının ilk başvuru yeri sıklıkla acil servislerdir. İlk müdahalesinde en çok tercih edilen yöntem olan girişimsel sedasyon ve analjezi (GSA) eşliğinde redüksiyon ve sonrasında kısa kol alçı/atel uygulaması da sıklıkla acil serviste yapılmaktadır. Bu çalışmada erişkin acil serviste distal radius kırığı nedeniyle girişimsel sedoanaljezi uygulanan hastalarda memnuniyeti etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Gözlemsel, tanımlayıcı, ileriye yönelik, kesitsel araştırmamıza 01.08.2019- 01.01.2020 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Servisi'ne distal radius kırığı nedeniyle başvuran ve primer hekimi tarafından GSA kararı alınan 18 yaş üstü hasta grubu alındı. Hastaların sosyo-demografik verileri, komorbid hastalıkları, kırığın şekli ve ek yaralanma olup olmadığı, GSA işlemi ile ilgili bilgiler ve memnuniyet düzeyi, GSA uygulayan ve redüksiyon yapan hekimlerin özellikleri ve işlemin yapıldığı alanla ilgili özellikler veri formuna kaydedildi. Hastalar GSA işleminden memnun olan ve olmayanlar olarak gruplandırıldı. Her iki grupta memnuniyeti etkileyebileceği düşünülen faktörler karşılaştırıldı. P0.05). Hastaların 64'ünde (%91.4) herhangi bir komplikasyon görülmedi. Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre: acil serviste distal radius kırığı nedeniyle GSA uygulanan hastalarda GSA işlemini uygulayan hekimin asistanlık süresi, hekimin GSA öncesi iyi bilgilendirme yapması ve GSA işleminin yapıldığı alanın temizliği konusundaki memnuniyeti, hastanın GSA işlemi ile ilgili memnuniyetini etkilemektedir. GSA uygulaması acil serviste güvenle uygulanabilen, hasta ve hekim memnuniyetini artıran bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The first place of admission for distal radius fracture is emergency departments frequently. Reduction, followed by short arm plaster/ splint application, accompanying with procedural sedation and analgesia (PSA) are also frequently performed in the emergency. In this study, it was aimed to determine the factors affecting the satisfaction in patients undergoing PSA due to distal radius fracture in adult emergency room Method: 70 patients over 18 years of age were included to our observational, descriptive, prospective, cross-sectional study for distal radius fracture and whose PSA procedure were decided by their primary physician between 01.08.2019-01.01.2020 who were applied to Dokuz Eylül University Emergency Department. The socio-demographic data of the patients, comorbid diseases, the type of the fracture and whether there had additional injuries, information and level of satisfaction regarding the PSA procedure, the characteristics of the physicians who applied PSA procedure and the reduction and the features related to the area where the procedure was performed were recorded in the data form. The patients were grouped as those who were satisfied with the PSA procedure and those who were not. Factors thought to affect satisfaction were compared in both groups. P 0.05). No complications were observed in 64 (91.4%) of the patients. Conclusion: According to the results of our study: the residency period of the physician who performed the PSA procedure in patients who underwent PSA due to the distal radius fracture in the emergency room, satisfaction with the given information about PSA procedure and the cleanliness of the area where the PSA procedure was performed affects the patient satisfaction. PSA is a procedure that can be performed safely in the emergency room and increases patient and physician satisfaction.