Çocuk ve adölesan yaş grubunda graves tanılı hastaların klinik özellikleri ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical features and treatment results of graves disease in children and adolescent
  1. Tez No: 623522
  2. Yazar: ALEV ALDEMİR SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ABACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-tiroid tedavi, Çocuklarda Graves hastalığı, Hipertiroidi, Anti-thyroid treatment, Graves' disease in children, Hyperthyroidism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Çocuk ve adölesan dönemde karşılaşılan hipertiroidinin en sık nedeni Graves hastalığıdır ve bu çağlardaki tiroid hastalıklarının %10 – 15 'ini oluşturur. Amaç: Bu çalışmada, kliniğimizde Graves hastalığı tanısıyla izlenen hastaların demografik, klinik, laboratuvar, tedavi (medikal, radyoaktif iyot, cerrahi) ve remisyon sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı'nda 1999 – 2018 yılları arasında Graves hastalığı tanılı 44 hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların cinsiyeti, başvuru yakınmaları, tanı yaşları, ailede tiroid hastalığı öyküsü, başvurudaki fizik muayene, laboratuvar bulguları, görüntüleme incelemeleri, seçilen tedavi yöntemi ve tedavi yanıtları tanımlayıcı istatiksel yöntem kullanılarak incelendi. Hastalar, laboratuvar ve remisyon süreçlerine göre relaps gelişimi açısından risk gruplarına (düşük, orta ve yüksek) sınıflandırıldı. Bulgular: Çalışmaya, 44 hasta dahil edildi [35 'i (%79,5) kız, ortanca yaş değeri 13,2 yıl (9,2 – 15 yıl]. Çalışmaya dahil edilen hastaların %50'sinin kliniğimizde [Grup I; 17 'si (%77,3) kız, ortanca yaş 11 yıl (8,2 – 14,6 yıl)], %50 'sinin ise dış merkezde [Grup II; 18 'i (%81,8) kız, ortanca yaş değeri 13,8 yıl (12,1 – 15,6 yıl)] tanı aldıkları gözlendi. En sık başvuru şikayetleri çarpıntı 23 (%52,3), terleme 23 (%52,3), kilo kaybı 17 (%38,6), tremor 15 (%34) ve sinirlilik 13 (%29,5) idi. Tanı anındaki fizik muayenelerinde; 18 hastada (%40,9) guatr, yedisinde (%15,9) egzoftalmus, dokuzunda (%20,5) hipertansiyon, 19 'unda (%43,1) taşikardi bulguları mevcuttu. Hastaların, 23 'üne (%52,3) propiltiyourasil (PTU), 21 'ine (%47,7) metimazol (MTZ) başlandığı, klinik izlemde beş hastanın (%11,4) remisyona girdiği ve hastaların hiçbirinde relaps gelişmediği saptandı. Remisyona girmeyen hastaların ise 10 'una (%22,7) total tiroidektomi, dördüne (%9,1) radyoaktif iyot tedavisi uygulandığı gözlendi. Hastalar relaps gelişmesi açısından risk gruplarına ayrıldı ve 10 hasta (%35,7) düşük risk, 17 hasta (%60,7) orta risk, bir hasta (%3,6) yüksek risk grubunda değerlendirildi. Sonuç: Bu çalışma, çocukluk yaş grubunda graves tanısı alan hastalarda literatür verisi ile uyumlu olarak anti-tiroid tedavi ile ilişkili remisyon oranlarının düşük olduğunu, medikal tedavi ile ilişkili gözlenen komplikasyonların düşük ve geçici olması nedeni ile remisyon oranını artırılması amacıyla medikal tedaviye uyumlu hastalarda anti-tiroid tedavinin uzun süreli kullanılabileceğini, medikal tedaviye uyum sorunu olan ve remisyona girmeyen hastalarda alternatif tedavi seçeneklerinin tercih edilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we evaluated demographic, clinical, laboratory, treatment (medical, radioactive iodine and surgical) and remission results of patients diagnosed with Graves' disease in our clinic. Materials and Methods: The medical records of 44 patients with Graves' disease who presented to the Dokuz Eylül University Hospital Pediatric Endocrinology Clinic between years 1999-2018 were retrospectively investigated. The data that includes gender, complaints in the first presentation, age at the time of diagnosis, family history of thyroid disease, physical examination, laboratory findings, imaging studies, chosen treatment options and treatment responses were analyzed with descriptive statistical methods. Patients were classified into three risk groups (low, moderate and high) for relapse, according to laboratory findings and remission processes. Results: 44 patients were included in the study [35 (79.5%) were girls and the median age was 13.2 years (9.2 – 15 years)]. Half of the patients diagnosed in our clinic [Group I; 77.3% girls, median age 11 years (8.2 – 14.6 years)], the remaining 50% diagnosed in the outer center [Group II; 18 (81.8%) girls, median age 13.8 years (12.1 – 15.6 years)]. The most common complaints were palpitation (52.3%), sweating (52.3%), weight loss (38.6%), tremor (34%) and irritability (29.5%). In first physical examination; goiter was detected in 18 (40.9%), exophthalmos was in seven patients (15.9%), hypertension was in nine patients (20.5%) and tachycardia was in 19 (43.1%) of the patients. It was found that 23 patients (52.3%) were given propylthiouracil, 21 (47.7%) patients were given methimazole treatment; and in clinical follow-up five patients (11.4%) were in remission and nobody had relapse. Total thyroidectomy was performed in 10 patients (22.7%) and radioactive iodine treatment in four patients (9.1%) who did not undergo remission. Patients were divided into risk groups for relapse risk and 10 patients (35.7%) had low, 17 patients (60.7%) had moderate and one patient (3.6%) had high risk. Conclusion: In this study, patients diagnosed with the Graves disease in childhood, it is showed that low rate of remission related with the anti-thyroid treatment which is consistent with literature data, long term usage of anti-thyroid treatment on patiences who are convenient for medical treatment with the aim of increasing of remission rate due to low and temporary observed complications associated with medical treatment and also alternative treatment options could be preferred for the patients who are not in remission and have compatibility problem to medical treatment.