Kamu diplomasisi ve itibar ilişkisinde ilişki yönetiminin rolü: Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilere yönelik bir araştırma
The role of relationship management in relation with public diplomacy and reputation: A study on international students in Turkey
- Tez No: 623568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP AKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, İlişki Yönetimi, İtibar Algısı, Uluslararası Halkla İlişkiler, Yumuşak Güç, Public Diplomacy, Relationship Management, Reputation Perception, International Public Relations, Soft Power
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Küreselleşme süreci ülkeleri birçok yeni olguyla tanıştırmış ve bu olgulara ilişkin uygulamaların yürütülmesinde itici bir güç olmuştur. Uluslararası halkla ilişkiler, kamu diplomasisi, ilişki yönetimi, itibar yönetimi, stratejik halkla ilişkiler, paydaş yaklaşımı gibi olgular iletişim alanına eklemlenmiş olgulardan yalnızca birkaçını oluşturmaktadır. Söz konusu olgulardan kamu diplomasisinin, halkla ilişkilerde egemen paradigmalardan biri olan ilişkisel perspektif ile ilişkilendirilerek yürütülmesinin ülkelerin itibar algılarını da etkileyebileceği sorunsalından hareketle yürütülen tez çalışması; kamu diplomasisinin önemli aktörlerinden olan uluslararası öğrenciler özelinde saha araştırmasını içermektedir. Son yıllarda dünya üzerinde uluslararası öğrenci hareketliliklerine talebin artması, ülkelerin bu tarz programlar aracılığıyla ülkelerine uluslararası kamuoyunda olumlu bir itibar oluşturma çabasını da beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda tez çalışmasında uluslararası öğrenci hareketliliğinin yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan Türkiye'nin kamu diplomasisi alanında uluslararası öğrencilere yönelik yaptığı faaliyetler incelemeye alınmış ve uluslararası öğrencilerin ilişki yönetimi bağlamında Türkiye'ye yönelik itibar algıları ölçümlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında veri toplama tekniklerinden anket tekniği ile öğrencilere açık ve kapalı uçlu sorular yöneltilmiştir. 428 uluslararası öğrenciye surveey.com online anket sistemi üzerinden ulaşılmış ve geçerli 425 anket analize tabi tutulmuştur. İlişkisel perspektif bağlamında kamu diplomasisi ve itibar arasındaki ilişkiyi tespit amacıyla yürütülen tez çalışmasında kamu diplomasisi, organizasyon-kamu ilişki çıktıları ve itibar algısı gibi üç ölçek kullanılmış ve araştırmada kamu diplomasisi faaliyetlerinin itibar algısına etki ettiği ve organizasyon-kamu ilişki çıktılarının ise söz konusu etkide tam aracı değişken olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların Türkiye'ye ilişkin kamu diplomasisi, organizasyon-kamu ilişki çıktıları ve itibar algılarının ise orta düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of globalization gets the countries meet many new phenomena and has been driving power in running applications related to these phenomena. Phenomena such as international public relations, public diplomacy, relationship management, reputation management, strategic public relations and stakeholder approach are some of the phenomena articulated in the field of communication. This study which was carried out with reference to the problem that running the public diplomacy in relation with relational perspective which is a dominant paradigma in public relations can affect the reputation perceptions of countries included field research specific to international students which are one of the important actors of public diplomacy. The increase in the demand to international student mobility has brought with the effort for forming positive reputation in international public through this kind of programs. In this regard, the activities that Turkey, where international student mobilities are realized greatly, does for international students in the field of public relations were tried to be identified in this study. Moreover, the reputation perceptions of international students for Turkey in the context of relationship management were tried to be measured. Open and close ended questions were addressed to the students through the questionnaire which is one of the data collection tools. 428 international students were reached through surveey.com online questionnaire system and 425 valid answers were analyzed. In this study which aimed to determine the relation between public diplomacy and reputation in the context of relational perspective, three scales such as organization-public relations outcomes and reputation perceptions were benefited. It was found that public diplomacy affected reputation perceptions and organization-public relations outcomes were perfect mediating variables in this effect. Furthermore, it was observed that participants' public diplomacy, organization-public relations outcomes and reputation perceptions of Turkey was in medium level.