Türkiye kamu diplomasisinde kriz iletişimi yönetimi: Rus uçağı krizi ve Kaşıkçı cinayeti üzerine karşılaştırmalı bir analiz
Turkey's crisis communication management in public diplomacy: A comparative analysis based on the Russian aircraft crisis and the murder of Khashoggi
  1. Tez No: 640088
  2. Yazar: FARUK YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE ÇAMDERELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, halkla ilişkiler, stratejik iletişim, kriz iletişimi politik iletişim, diplomasi, yumuşak güç, kriz kamu diplomasisi, Public diplomacy, public relations, strategic communication, crisis communication, political communication, diplomacy, soft power, crisis, public diplomacy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler teorik ve pratik olarak benzer özelliklere sahiptir. Disiplinlerin kesiştiği stratejik iletişim yaklaşımı her iki alana uzanan bütünleştirici bir çerçeveyi ifade etmektedir. Ortak alanlarında ise; imaj yönetimi, algılama yönetimi, itibar yönetimi, gündem belirleme, çerçeveleme ve kriz iletişimi gibi uygulamalar öne çıkmaktadır. Kamu diplomasisi ve kriz iletişimi arasındaki teorik ve pratik benzerlikler çalışmanın temel konusunu oluşturmuştur. Özellikle kamu diplomasisi ve kriz iletişimi devletlerin kriz durumlarında iletişimin bütünsel olarak yönetilmesinde kritik bir öneme sahiptir. Kamu diplomasisi devletlerin, organizasyonların kriz yönetiminde hedef kamularla ilişki inşa etme, diyalog kurma, yanlış algıları düzeltme ve kamuoyu oluşturma gibi yöntemlerle önemli katkılar sağlamaktadır. Çalışmada, interdisipliner bir yaklaşımla devletlerin kriz durumlarında iç ve dış kamuoyuna yönelik nasıl bir kamu diplomasisi stratejisi uyguladıkları ve politik krizlerde kamu diplomasisinin rolü ele alınmıştır. Kamu diplomasisi ve kriz iletişimin entegre bir şekilde yürütülmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin son dönemlerde karşı karşıya kaldığı iki uluslararası kriz olan Rus uçağının düşürülmesi ve Kaşıkçı cinayeti karşılaştırmalı bir perspektifle incelenerek, ortaya çıkan bulgular temelinde kriz yönetimine yönelik bir kamu diplomasisi anlayışı geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştımada yeni kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler teorileri arasındaki ortak noktalar tespit edilerek, kamu diplomasisi ve kriz iletişimi ilişkisinin teorik ve pratik bağıntıları tartışılmıştır. Çalışmada Kaşıkçı Cinayeti krizi örneğinde görüldüğü gibi bir kamu diplomasisi enstrümanı olan gündem yönetimi yaklaşımının kriz yönetimi aracı olabileceği belirtilirken aynı zamanda kriz iletişiminin de kamu diplomasisinin amacına hizmet ettiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Public diplomacy and public relations have similar characteristics both in theory and practice. The strategic communication approach, where disciplines intersect, represents an integrative framework that extends to both areas. Applications such as image management, perception management, reputation management, agenda setting, framing and crisis communication are the main fields that come forward. Theoretical and practical similarities between public diplomacy and crisis communication are the main topics of this study. Especially public diplomacy and crisis communication are crucial to the holistic communication managements of governments during critical situations. Public diplomacy brings important contributions to governments and organizations in crisis management, such as building relationships with the target public, establishing dialogue, correcting perceptions and creating public opinion. In this study, the type of public diplomacy strategy that the governments should apply to the internal and external public during critical situations, with an interdisciplinary approach, and the role of public diplomacy in political crises are discussed. It is emphasized that public diplomacy and crisis communication should be carried out in an integrated way. Turkey's two recent international crises, the downing of the Russian aircraft and Khashoggi murder have been investigated in a comparative perspective and the findings have been utilized to develop a public diplomacy approach towards crisis management. In the research, the common points between new public diplomacy and public relations theories were discovered and some theoretical and practical intersections of public diplomacy and crisis communication were discussed. In this study, it is pointed out that the agenda management approach, which is a public diplomacy instrument, as seen in the example of the Khashoggi Murder Crisis, might be employed as a crisis management instrument, while crisis communication also serves the purpose of public diplomacy.