Türkiye'de hanehalkı sigara tüketiminin belirleyicileri
Determinants of household tobacco consumption in Turkey
  1. Tez No: 623599
  2. Yazar: MİRAÇ ERGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EGEMEN İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Double Hurdle Model, Tobit Model, Cigarette Consumption
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, hanehalkı sigara tüketimini etkileyen sosyo-ekonomik ve demografik faktörlerin 2014 TÜİK Hanehalkı Bütçe Anketi (HBA) verileri üzerinden Çift Eşik ve Tobit yöntemleri yardımıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Hanehalkı büyüklüğü, eğitim seviyesi, medeni durum, cinsiyet ve yaş çalışmada kullanılan sosyo-demografik değişkenlerdir. Hanelerin gelir seviyesi ise çalışmada kullanılan ekonomik değişken olarak belirlenmiştir. Hanehalkına ait demografik değişkenlerin sigara tüketim kararları üzerindeki etkilerine bakıldığında hanehalkı büyüklüğü ve eğitim seviyesi değişkenlerinin sigara tüketimine olan etkisi negatif yönde bulunmuştur. Anahtar Kavramlar: Çift Eşik Modeli, Tobit Modeli, Sigara Tüketimi
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the socio-economic and demographic factors affecting household cigarette consumption using Double Threshold and Tobit methods through the 2014 TURKSTAT Household Budget Survey (HBS) data. In the study household size, education level, marital status, gender and age are used as socio-demographic variables. The income level of the households is determined as an economic variable. Considering the effects of demographic variables on cigarette consumption decisions, it is found that the effect of household size and education level variables on cigarette consumption is negative.