The impact of smoking prohibition on health expenditure of Turkey in 2008
2008 sigara yasağının Türkiye' nin sağlık harcamalarına olan etkisi
- Tez No: 323596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cigarette Consumption, Prohibition, Health Expenditure
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sigara, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olarak kabul edilmektedir. Sigara üretimi uzun bir sure desteklenirken, tüketimi akciğer kanseri, koroner kalp hastalıkları, erken doğum gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu hastalıklar sadece sigara içen kişiyi değil, aynı zamanda sigaraya maruz kalanları da etkilemektedir. Bu nedenle, hükümetler sigara tüketimini azalatmak için ekonomik ve sosyal önlemler almaya çalışmaktadır.Türkiye, en çok sigara tüketen ülkelerden birisidir. Sağlığa verdiği zarar, getirdiği ekonomik yük ve sigara kullanmayanların haklarını koruma gibi sebeplerden dolayı, Türk hükümeti sigarayı tüketimini azaltmak için yasa çıkarmak zorunda kalmıştır. Sigara yasağı olarak bilinen 5727 numaralı yasa, Türkiye' de sigara ile ilgili çıkarılan en kapsamlı yasadır. Devlet kurumlarına gore, yasaktan sonra sigara tüketimi ve dolayısıyla sigaradan kaynaklanan sağlık harcamaları azalmıştır.Bu çalışmada, 2008 sigara yasağından sonra sigara tüketiminde ve sigaraya başlama olasılığındaki azalma incelenmiştir. Bunun için, Türkiye İstatistik Kurumun tarafından hazırlanan 2006 ? 2010 yıllarına ait Hanehalkı Bütçe Anketleri kullanılmıştır.Anahtar Kelimeler : Sigara Tüketimi, Yasak, Sağlık Harcamaları
Özet (Çeviri)
Cigarette is considered as the most important preventable cause and illnesses by World Health Organization. Cigarette production and consumption has been supported for many years, but it causes many diseases such as lung cancer, premature birth, coronary heart disease. The damages of cigarette effect not only smokers, but also non ? smokers get harmed. Thus, governments try to reduce the cigarette consumption by taking economic and social measures.Turkey is one of the countries which have maximum consumption of cigarettes. Turkish government had to make law to restrict the cigarette consumption because of the harms to health, the economical cost and violation non ? smoker? s right. 5727 Article is the most comprehensive law of tobacco in Turkey which is known as the law of smoking ban. According to the state institutions, the cigarette consumption decreased after the prohibition. So the health expenditure in related to smoking has decreasing.This study is envisaged to estimate the reduction in cigarette consumption and probability smoking after smoking ban. In addition to, how the probability smoking is affected by prohibition. For this, the Household Budget Surveys (2006 ? 2010) are used to predict the amount of cigarette consumption of household and the probability smoking of household. The surveys are ensured from Turkish Statistical Institute.