Medyanın korku kültürü yaratımındaki rolü: Dijital gazete haberleri üzerine bir inceleme
The role of media in the creation of fear culture: An analysis on digital newspaper news
- Tez No: 623602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADİYE DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: medya, korku kültürü, etki, dijital, haber, media, fear culture, effect, digital, news
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Korku bir duygu olarak insanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli itki olarak görülmekte iken diğer bir yandan korkunun, belirli bir amaç için belirlenen olguların ya da olayların art alanında kasıtlı olarak kullanılan bir araç haline geldiği düşünülmektedir. Bu şekilde bireysel ve toplumsal alanlara nüfuz eden korku olgusu, bireylerin gündelik yaşamlarında yerleştiği konum dolayısıyla bir kültür olarak ele alınmaktadır. Korku kültürü bireylerin çevresiyle olan ilişkilerine risk, belirsizlik ve güvensizlik tayin ederek kişinin tutum ve davranışları da etkileyebilmektedir. Siyaset, kültür, din ve medya korku kültürünün ortaya çıkmasında ve yayılmasında temel faktörler olmaktadır. Günümüzde haberleşmenin ve enformasyon aktarımının basit ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi ile bireyler yaratılmak istenen korku kültürüne daha sık ve sürekli bir biçimde maruz kalmaktadır. Medya korku kültürünü haberde; dili, fotoğrafları, videoları, haberleştirmek için tercih ettiği olaylar ve kişiler üzerinden desteklemekte ve yaratmaktadır. Bu tez, korkunun kavramsal açıklaması ile birlikte, korku kültürü kavramının nasıl ortaya çıktığını ve bunun medya ile nasıl ve şekillerde desteklenip yaratıldığını açıklama amacı taşımaktadır. Bunun için araştırma örneklemi Türkiye'de yazılı ve dijital olarak faaliyet gösteren gazeteler olarak belirlenmiştir. Bu gazeteler içerisinde internet sitelerinin en fazla tıklanma oranına sahip olduğu ilk beş sırada yer alan dijital gazeteler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a feeling of fear, people are seen as the necessary impulse to sustain their vital activities. On the other hand, fear, is thought to have become a tool deliberately used in the background of selected cases for a particular purpose. In this way, the phenomenon of fear penetrating into individual and social spheres is handled as a culture due to the position in which individuals settle in their daily lives. Fear culture can also affect individuals 'attitudes and behaviors by assigning risk, uncertainty, and insecurity to individuals' relationships with their environment. Politics, culture, religion and the media are the main factors in the emergence and spread of fear culture. Nowadays, with the fast communication and information transfer, individuals are exposed to the fear culture that is desired to be created more frequently and continuously. The media creates the culture of fear by using language and videos in the news. In addition to all of these, it use events and people that it prefers to communicate. This thesis, together with the conceptual explanation of fear, aims to explain how the concept of fear culture emerges and how it is supported and created by the media. For this purpose, in the research sample, newspapers selected from which is operating written and digital in Turkey. Among these newspapers, the top five organizations where websites have the highest click through rate were examined.