Bireylerin kendini gerçekleştirmesinde sosyal medyanın rolü: Bir alan araştırması
The role of social media in self-actualization of individuals: A field research
  1. Tez No: 623620
  2. Yazar: BAYRAM KAAN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. AYDAN (SİLKÜ) BİLGİLİER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini Gerçekleştirme, Sosyal Medya, İhtiyaçlar Hiyerarşisi, Self-Actualization, Social Media, Hierarchy of Needs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsan doğası gereği Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisinde derecelendirilen tüm ihtiyaçlarını kademeli olarak karşılama güdüsü ile hareket etmektedir. Ancak bireylerin çok azı tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmekte ve ihtiyaçların en tepe noktasında kendini gerçekleştirebilmektedir. Kendini gerçekleştirme sürecinde sosyal medyanın rolünün araştırılmasının en büyük sebebi ise Türkiye'de nüfusun %63'ünü oluşturan 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı olmasıdır. İnsanların yaşamlarının önemli bir parçası haline gelen sosyal medyanın bireylerin kendini gerçekleştirmesinde nasıl bir rolünün olduğunu tespit etmek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma evrenini Türkiye'de sosyal medya kullanan bireyler oluşturmaktadır. Tüm evrene ulaşma olanağı olmadığından olasılık dışı örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 413 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma sürecinde veri toplama aracı olarak nicel araştırmalarda sıklıkla kullanılan anket tercih edilmiştir. Kendini gerçekleştirme düzeyinin tespit edilmesi için bir adet ölçekten yararlanılmıştır. Yapılan güvenilirlik ve geçerlilik testleri sonucunda bu çalışmada kullanılan ölçeğin güvenilir ve geçerli olduğu belirlenmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklere ve değişkenler arası farkları tespit etmek amacıyla t testi ve F testine başvurulmuştur. Araştırma kapsamında internet kullanımının ve sosyal medyanın kendini gerçekleştirme noktasında etkin bir rol oynamadığı tespit edilmiştir. Sadece haftada kaç gün sosyal medya kullanıldığına göre kendini gerçekleştirme düzeyleri farklılık göstermiştir. Sosyal medyanın önemli bir rolü tespit edilemediği için başka değişkenlere bakılmış ve bu bağlamda medeni durum ve gelirin kendini gerçekleştirme düzeyinde aktif bir rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human nature acts with the motive of gradually meeting all of Maslow's needs which are graded in the Needs Hierarchy. However, very few of the individuals can meet all their needs and realize themselves at the top of the needs. The biggest reason to investigate the role of social media in the process of self-realization is that the 52 million active social media users account for 63% of the population in Turkey. The aim of this study is to determine the role of social media which has become an important part of people's lives in individuals' self-realization. The study population consisted of individuals using social media in Turkey. Since it is not possible to reach the whole universe, 413 people were reached by using easy sampling method which is one of the non-probability sampling methods. The questionnaire, which is frequently used in quantitative research, was preferred as the data collection tool in the research process. One scale was used to determine the level of self-realization. As a result of reliability and validity tests, the scale used in this study was found to be reliable and valid. In the analysis of the data, descriptive statistics and t-test and F test were used to determine the differences between the variables. Within the scope of the research, it was found that internet use and social media did not play an active role in self-realization. Self-actualization levels differed according to how many days a week social media is used. Since no important role of social media has been identified, other variables were examined. In this context, it is concluded that marital status and income have an active role in self-realization level.