Örgütsel stres ve kurum içi iletişim algılarının çalışan performansına etkisi
The effect of the relationship between organizational stress and internal communication on employee performance
- Tez No: 623621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYE AYDAN SİLKÜ BİLGİLİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: örgütsel stres, iletişim, kurum içi iletişim, performans, organizational stress, communication, internal communication, performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küreselleşmeyle birlikte artan rekabet ortamında işletmeler tarafından çalışan performansına daha çok önem verilmeye başlanmıştır. İşletmenin verimliliğinin artması ve rekabet ortamında hayatta kalabilmesi için çalışan performansının arttırılması önem taşımaktadır. Çalışan performansını etkileyen en önemli unsurlardan birisi ise örgütsel strestir. Olumlu ve olumsuz sonuçları olabilen örgütsel stresin yanı sıra örgüt içerisindeki iletişim de çalışan performansı üzerinde etkili olmaktadır. Bu doğrultuda hazırlanan çalışmada örgütsel stres ve kurum içi iletişim algılarının çalışan performansını ne şekilde etkilediği ortaya konmaya çalışılmıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde örgütsel stresin az olduğu ve kurum içi iletişimin doğru şekilde gerçekleştiği ortamlarda çalışan performansının olumlu etkilendiği anlaşılmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda örgütsel stres ve kurum içi iletişim hakkında yapılmış olan çalışmalar değerlendirilmiştir. Çalışmada makale, tez, dergi yayınları ve kitaplardan yararlanılmıştır. Araştırma evreninin tamamına ulaşılmasının mümkün olmaması nedeni ile evreni temsil etmesi amacıyla olasılık dışı örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi ile 397 kişiye ulaşılmıştır. Analiz kısmında SPPS 23 programı ile veriler analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında örgütsel stres ve kurum içi iletişim algılarının çalışan performansına etkisi regresyon analizi ile test edilmiştir. Demografik değişkenlere göre çalışanların örgütsel stres ve kurum içi iletişim algıları ve performans değerleri t ve f fark testleri ile analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda örgütsel stres ve kurum içi iletişim algılarının çalışan performansına etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In an increasingly competitive environment with globalization, more importance has been given to employee performance by enterprises. It is important to improve employee productivity and increase employee performance in order to survive in a competitive environment. One of the most important factors affecting employee performance is organizational stress. In addition to organizational stress, which can have positive and negative consequences, communication within the organization also affects employee performance. In this direction, it has been tried to reveal how the relationship between organizational stress and internal communication affects employee performance. In general, it is understood that where organizational stress is low and internal communication occurs correctly, it's positively affects employee performance. For the purpose of this study, studies about organizational stress and internal communication were evaluated. Articles, theses, magazine publications and books were used in the study. Since it was not possible to reach the whole research universe, 397 people were reached by simple sampling method to represent the universe. In the analysis section, the data were analyzed with SPSS 23 program. In this study, the effect of organizational stress and perceptions of internal communication on employee performance was tested with regression analysis. The organizational stress and internal communication perceptions and performance values of the employees were analyzed with t and f difference tests according to demographic variables. As a result of these analyzes, it was found that organizational stress and internal communication perceptions affect employee performance.