Shadow economy in Turkey: Relationship between taxes and shadow economy
Türkiye'de vergiler ve kayıt dışı ekonomi arasındaki ilişki
- Tez No: 623627
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kayıt dışı Ekonomi, Gelir Vergisi, Faiz Oranı, Türkiye, Shadow economy, total revenue taxes, interest rate, OECD, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amaçlarından biri“kayıt dışı ekonomi”olarak adlandırılan kavramın detaylı bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktır. Bir açıdan gölge ekonomi olarak da adlandırılan bu kavramın aslında bir boşluğu doldurmaya ihtiyaç duyan sosyo-ekonomik aktörler tarafından uygulanan bir dizi strateji olduğunu göstermektir. Bu nedenle bu çalışmada bu kavramın çeşitlerini, yararlarını ve zararlarını araştırıp değerlendirerek, bu kavramı etkileyen faktörleri veya bu kavramla ilişkilendirilebilecek faktörleri belirlemeyi hedefledik. İşsizlik oranı, kurum gelir vergisi, faiz oranı, mallar ve hizmet vergisi, katma değer vergisi, gelir vergisi, işgücüne katılma oranı, işgücü oranı, emlak vergisi, bireysel gelir vergisi, sermaye ve finansal işlemler vergisi gibi değişkenleri inceledik. Çalışmanın teorik kısmında temel olarak kayıt dışı ekonomi hakkındaki literatür incelemesinden, önceki çalışmalardan detaylı bir şekilde bahsedilmiştir. Çalışmanın analiz kısmında ise OECD'ye üye olan İsveç ve Türkiye detaylı bir şekilde incelenmiştir. Hipotezlerin gerçekliğini test etmek için tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon testleri de uygulanmıştır. Analizlerden elde edilen bulgularda, vergilerin ve kayıt dışı ekonominin farklı bir şekilde etkili olduğu gözlemlenmiştir. Regresyon sonuçları ise bireysel gelir vergisi, sermaye ve finansal işlemler vergisi ile emlak vergisi ve GSYİH büyümesi arasında önemli bir güçlü ilişki olduğunu göstermektedir, bu nedenle vergilerin kayır dışı ekonomisi üzerindeki etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work focuses on the understanding of what has been wrongly called the“informal economy”. The aim of this thesis is to show that this shadow economy is, in fact, a set of strategies implemented by socio-economic actors in need of filling a gap. This lack is expressed either through the search for additional income or new income, or through the creation of income never available before. Hence, in this study we made in light the concept of shadow economy, its types and activities and factors that could have an impact on it, we choose to study the relationship between all of unemployment rate, corporation income tax, interest rate, goods and services tax, value added tax, revenue tax, labor force participation rate, labor force ratio, property tax, individual income tax, capital and financial transactions tax, and total revenue taxes on the size of the shadow economy within developing countries, especially Turkey which is the subject of the study. The theoretical work is basically from the literature review about shadow economy, from previous studies and in points of view of dominant schools of thoughts and researchers, besides the evolution of this phenomenon, causes, classification. The research is basically done in quantitative methods, data collected from OECD about Turkey and Sweden and analyzed by utilizing basic statistics and transferred to SPSS and analyzed. Descriptive statistics and correlation tests in order to test the authenticity of hypothesis. The results indicate that there is an effect of taxes and the size of the shadow economy in different way. The regression results indicate that there is a significant strong relationship between individual income tax, capital and financial transactions tax, and property tax and the GDP growth, hence, by the end there is an effect of taxes on the shadow economy.