Kaynaştırma uygulamalarında personel ve ailelerin iş birliği içinde çalışma süreçlerine yönelik görüşlerinin incelenmesi
To examine the views of study process that includes staff and families collaborated in implementation of inclusive education
  1. Tez No: 623628
  2. Yazar: MERVE BURÇİN DİKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ODLUYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma uygulamaları, İş birliği süreci, Öğretmen görüşleri, Yarı-yapılandırılmış görüşme, Nitel araştırma, Inclusion practices, Collaboration process, Teacher opinions, Semistructured interview, Qualitative research
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Erken Çocuklukta Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırmanın amacı, Eskişehir ili Tepebaşı ilçesindeki kaynaştırma uygulamaları yürütülen bir ilkokuldaki paydaşların iş birliğine dahil olma süreçlerine yönelik görüş ve önerilerinin belirlenmesidir. Katılımcı grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı MEB'e bağlı bir ilkokulda görev yapan 13 öğretmen, dört okul yöneticisi ve altı özel gereksinimli öğrenciye sahip anne-baba oluşturmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik desenle gerçekleştirilen araştırmanın verileri araştırmacı günlüğü ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmış ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda, kaynaştırma uygulamaları sürecinde iş birliği içinde diğer paydaşlarla görüşmeler yaptıklarını vurgulanmaktadır. İş birliğinde yaşanan sorunlara örnek olarak kaynaştırma uygulamalarının anlaşılmaması ve velinin çocuğunu kabullenmemesi ifade edilirken çözüm önerileri olarak nitelikli etkileşimin ve paydaşların süreç içinde sorumluluklarının belirlenmesi gerekliliği ifade edilmektedir. Başarılı bir iş birliği içinde çalışma için gerekli destek türlerine yönelik katılımcıların çoğu fikirlerinin olmadığını bildirirken, diğer çoğunluğu rehberlik servisinin etkin çalışmasının önemini vurgulamaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgularla alanyazında ulaşılan bulgular arasında ilişkilendirme yapılmış, uygulamacı ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to identify views and suggestions of partners intended to be included in collaboration processes and who work in primary schools carrying out the inclusive education implementations in Tepebaşı, Eskişehir. Participant group consists of 13 teachers and 4 principals who work in primary schools of Ministry of Education and 6 parents of children with special needs. Data of the study were collected by researcher diaries and semi-structured interviews and were analyzed via content analysis within a phenomenological design. It has been emphasized that during those inclusive teaching process interviews were made with other partners. As examples to the problems, we can say that some of inclusive teaching was not understood and we can also say that parents did not accept the situations of their children. As proposed solutions, it has been expressed that qualified interaction is important and responsibilities of partners must be stated during the process. While most of the participants state that they don't have an idea about the types of support for working cooperatively, others emphasize the importance of active working of counseling services. Association has been made between the results and findings of the field. And, it has been made a suggestion for pragmatists and researchers.