Atopik dermatitli çocukların annelerinde uyku kalitesi ve kardeşlerinde yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 623659
  2. Yazar: SAVAŞ SARİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TÜRKELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, Çocuk Yaşam kalitesi, PedsQLTM, SCORAD, PIKU, Atopic dermatitis, Child Life quality, PedsQLTM, SCORAD, PIKU
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Atopik dermatit, sıklıkla erken infant ve çocukluk döneminde görülen, iyileşme ve alevlenme ataklarıyla kronik seyir gösteren, inflamatuar, yoğun kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Hastalar kadar ailelerin de yaşam kalitesini bozmaktadır. Bu çalışmada 6 ay-6 yaş arasıdaki atopik dermatitli çocukların annelerinin yaşam ve uyku kalitesi ve 2-7 yaş arası sağlıklı kardeşlerinin yaşam kalitesini değerlendirmeyi amaçladık. Metod: Atopik dermatitli hastaların anneleri ve 2-4 yaş, 5-7 yaş arasındaki kardeşleri, her yaş grubu için 50 tane olmak üzere toplam 100 kardeş çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu, aynı sayıda yaş grubuna uygun sağlıklı çocukların sağlıklı anneleri ve kardeşleri arasından rastgele seçildi. Atopik dermatit tanısı Hanifin - Rajka kriterlerine göre konuldu. Hastalık şiddeti SCORAD İndeksi ile değerlendirildi. Pediatrik Yaşam Kalitesi Ölçeği olan PedsQLTM Versiyon 4.0 Kısa Form 15, aile etki ölçeği ebeveyn raporu ( PedsQLTM Family impact Module ) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKI) anneler tarafından dolduruldu. Bulgular: İki-dört ve 5-7 yaş gruplarında, atopik dermatit tanısı olanlarda aile etki ölçeği toplam skoru kontrol gurubuna göre anlamlı düşük bulundu. İki-dört ve 5-7 yaş gruplarında atopik dermatitli grupta yaşam kalitesi skoru kontrol gurubuna göre anlamlı düşük saptandı. Uykuya yardımcı ilaç kullanımı ve uyku bozukluğu açısıdan her iki grup arasında; öznel uyku kalitesi ve uyku süresi bakımından ise, yalnızca 5-7 yaş grubunda istatistiksel anlamlı fark saptandı. Sonuç: Atopik dermatitli olguların ailelelerinin yaşam kalitesinin düştüğü, uyku kalitesinin bozulduğu sonuçlarına varılmakla birlikte, daha sağlıklı veriler elde edilebilmesi için daha geniş katılımlı ve çok merkezli destekleyici çalışmalara da ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Atopic dermatitis is an inflammatory, intense itchy skin disease that usually appears in early childhood and infant, with a chronic course of healing and exacerbation. It impairs the quality of life of families as well as patients. In this study, it was aimed to evaluate the quality of life and sleep in mothers of children with atopic dermatitis aged 6 months to 6 years, and quality of life in healthy siblings aged 2-7 years. Method: A total of 100 siblings were included in the study, including mothers of patients with atopic dermatitis, siblings between 2-4 years and 5-7 years, 50 for each age group. The control group was randomly selected from healthy mothers and siblings of healthy children suitable for the same number of age groups. The diagnosis of atopic dermatitis was made according to Hanifin - Rajka criteria. Disease severity was evaluated with the SCORAD Index. The PedsQLTM Version 4.0 Short Form 15, the Pediatric Quality of Life Scale, the family impact scale parent report (PedsQLTM Family impact Module) and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) were filled by mothers. Results: In the 2-4 and 5-7 age groups, those with atopic dermatitis were found to have a significantly lower family impact scale than the control group. In the atopic dermatitis group, the quality of life score was significantly lower in the 2-4 and 5-7 age groups compared to the control groups. Between the two groups in terms of sleep aid and sleep disturbance; In terms of subjective sleep quality and duration of sleep, a statistically significant difference was found only in the 5-7 age group. Conclusion: In our study, we conclude that families with atopic dermatitis have decreased quality of life and sleep quality is impaired, but we believe that there is a need for wider participation and multicenter supportive studies to obtain healthier data.