Elektif lomber vertebra cerrahisinde analjezik yöntemlerin postoperatif erken dönemde analjezi nosisepsiyon indeks (ANI) monitorizasyonu ile değerlendirilmesi
Evaluation of analgesic methods in elective lumbar vertebral surgery by early analgesia nociception index (ANI) monitoring in the postoperative period
- Tez No: 623658
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: postoperatif, lomber vertebra cerrahisi, erektör spina plan bloğu, analjezi nosisepsiyon indeks, Postoperative, Lumbar spine surgery, Erector spina plan block, Analgesia nociception index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Lomber vertebra cerrahisi geçirecek olan hastalarda analjezi amacıyla uyguladığımız lomber erektör plan bloğu ve intravenöz analjezi yöntemlerinin NRS ve ANI monitorizasyonu ile etkinliklerini karşılaştırmayı ve postoperatif erken dönemde NRS ile ANI monitorizasyonu arasında korelasyon olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Metod: Retrospektif, gözlemsel olarak planlanan çalışmamıza lomber vertebra cerrahisi geçirecek ve çalışma kriterlerine uygun preoperatif bilgilendirilmiş ve onamı alınmış 18-65 yaş arasında, ASA I-II hastalar alındı. Çalışmaya dahil edilen 54 hasta ANI ile monitorize edilip takipleri bittikten sonra perioperatif kayıtları incelenerek uygulanan postoperatif analjezi yöntemine göre, Grup 1 (n=28, parasetamol + tramadol) ve Grup 2 (n=26, erektör spina plan bloğu) olarak gruplandırıldı. Postoperatif derlenme ünitesine alınan hastaların ANI değerleri, NRS, kalp atım hızı, noninvaziv sistolik ve diyastolik kan basınçları, bulantı, kusma şikayetleri kayıt altına alındı. Çalışma süresinin sonunda, 60. dk'da, ANI değeri 50 ve altında olan hastalara kurtarma analjezisi uygulandı. Veriler IBM SPSS Statistics 20 programı kullanılarak istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Grup 1'de 28 ve Grup 2'de 26 hasta olmak üzere çalışmamızda toplam 54 hasta yer aldı. Çalışmamızda yer alan tüm hastaların yaş ortalamaları 59,4 ± 9 yıl iken, Grup 1'deki hastaların yaş ortalaması 59,0 ± 9,8 yıl ve Grup 2 için 59,8 ± 8,3 yıl'dır. Hastaların %37'si (n=20) erkek, %63'ü (n=34) kadın idi. Grup 1'deki hastaların %71,4'i (n=20) kadın, %28,6'sı (n=8) erkek, Grup 2'deki hastaların %53,8'i (n=14) kadın, %46,2'si (n=12) erkek idi. ANI ve NRS değerleri açısından bakıldığında gruplar arasında fark yoktu ve aralarında korelasyon bulunamadı. Grup 1 ve Grup 2 kalp atım hızı ve sistolik kan basıncı değerleri açısından zamanlara göre karşılaştırıldığında anlamlı bir sonuç elde edilemedi. 60. dk'nın sonunda ANI değeri 50 ve altında olan Grup 1'de 8, Grup 2'de 6 hasta vardı. Bu hastalara kurtarma analjezisi uygulandı. Sonuç: Lomber vertebra cerrahisi yapılan hastalarda postoperatif erken dönemde ANI ve NRS değerleri arasında ilişki gösterilemeyen çalışmamızın sonuçları göz önüne alındığında, ANI monitörizasyonunun postoperatif erken dönemde kullanımıyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare the efficacy of the lumbar erector plan block and intravenous analgesia methods that we apply for analgesia in patients who will undergo lumbar spine surgery and to evaluate whether there is a correlation between NRS and ANI monitoring in the early postoperative period. Method: In our retrospective, observationally planned study; ASA I-II patients, aged 18-65 years, who will undergo lumbar vertebral surgery and who are informed preoperatively and approved according to the study criteria, were included. 54 patients included in the study were grouped as Group 1 (n = 28, paracetamol + tramadol) and Group 2 (n = 26, erector spine plan block) according to the postoperative analgesia method, which was monitored with ANI, and their perioperative records were examined. ANI values, NRS, heart rate, noninvasive systolic and diastolic blood pressures, nausea and vomiting were recorded in patients who were taken to the postoperative recovery unit. At the end of the study period, at 60 minutes, patients with ANI values of 50 or less were administered rescue analgesia. The data were analyzed statistically using IBM SPSS Statistics 20 program. Results: There were 54 patients in our study, 28 in Group 1 and 26 in Group 2. While the average age of all patients in our study was 59.4 ± 9 years, the average age of patients in Group 1 was 59.0 ± 9.8 years and 59.8 ± 8.3 years for Group 2. 37% (n = 20) of the patients were male and 63% (n = 34) were female. 71.4% (n = 20) of the patients in Group 1 were female, 28.6% (n = 8) of the male, 53.8% of the patients in Group 2 (n = 14) were female,% 46.2 (n = 12) were male. In terms of ANI and NRS values, there was no difference between the groups and no correlation was found between them. When Group 1 and Group 2 were compared in terms of heart rate and systolic blood pressure values, no significant results were obtained. At the end of the 60th minute, there were 8 patients in Group 1 and 6 patients in Group 2 whose ANI value was 50 and below. Rescue analgesia was applied to these patients. Conclusion: Considering the results of our study, which did not show any relationship between ANI and NRS values in the early postoperative period in patients undergoing lumbar vertebral surgery, we believe that more studies are needed regarding the use of ANI monitoring in the early postoperative period.