Adli psikoloji alanında çalışan psikologların psikolojik iyi oluş düzeyleri ve empati düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the reletionship between psychologi̇cal well-being and emphaty levels of psychologists who work in forensic psychology
  1. Tez No: 623682
  2. Yazar: GÜL GİZEM SAVAŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Psikoloji, Psikolojik İyi Oluş, Empati, Forensic Psychology, Psychological Well-being, Empathy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Psikolojik iyi oluş ile empati arasındaki ilişki, bilimsel araştırmalara konu olmaktadır. Olumsuz koşullarda bile yüksek psikolojik iyi oluş düzeyi sergilemek mümkündür. Psikolojik iyi oluş seviyelerinin ise empati düzeyleri ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Psikologlar ve hukuk sistemi arasındaki ilk etkileşim, 1900'lerin başından başlayarak güncel yaşamdaki yerini almıştır. Bu süreç, özellikle hüküm giyen bireylerin ruh sağlığı açısından büyük önem teşkil etmiştir. Adli psikologların oluşturduğu hükümlü psikolojisi ile ilgili içerikler, empatinin oluşmasına ortam hazırlamamaktaydı. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarının uygulanması için 80 kişiye online anket yolu ile ulaşılmıştır. Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik İyi Oluş, Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği ve İş Tatmini Ölçeği uygulanmış ve literatüre katkı sağlama amacıyla güncel veriler oluşturulmuştur. 23-50 yaş aralığında toplam 80 kişi dahil olduğu bu araştırmanın sonucunda, adli psikoloji alanında çalışan katılımcıların“Duygusal Tepki”alt boyutu puanları, adli psikoloji alanında çalışmayan katılımcıların puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu ve adli psikoloji alanında çalışmayan katılımcıların“Sosyal Beceri”alt boyutu puanları, adli psikoloji alanında çalışan katılımcıların puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu verilere ek olarak, adli psikoloji alanında çalışan psikologların psikolojik iyi oluş düzeyleri yüksek bulunmuştur. Yine bulgulardan elde edilen bilgilere göre adli psikoloji alanında çalışan psikologların empati seviyeleri ile psikolojik iyi oluş seviyeleri arasında ilişki bulunmamıştır ve son olarak katılımcıların Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanları arttıkça İş Tatmini Ölçeği tüm Alt Boyutları puanlarının da arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between psychological well-being and empathy is the subject of scientific research. It is possible to exhibit a high level of psychological well-being, even in adverse conditions. Psychological well-being levels are thought to be related to empathy levels. The first interaction between psychologists and the legal system has taken its place in contemporary life from the early 1900s onwards. This process was especially important for mental health of convicted individuals. The content of the convict psychology created by forensic psychologists did not create an environment for empathy. In order to implement the data collection tools used in the research, 80 people were reached via online survey. Personal Information Form, Psychological Well-being, Empathy Level Determination Scale and Job Satisfaction Scale were applied and current data were created to contribute to the literature. As a result of this study, in which a total of 80 people between the ages of 23-50 were included, the scores of participants in the field of forensic psychology were significantly higher than those who did not work in the field of forensic psychology, and that of the participants who did not work in the field of forensic psychology. It was found that the participants working in the field of forensic psychology were significantly higher than the other scores. In addition to these data, psychological well-being levels of psychologists working in the field of forensic psychology were found high.