Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet alanında çalışan kadınların suç korkusu ve sekonder travma düzeyinin ilişkisi
The relationship between fear of crime and secondary trauma level of women working in the field of gender-based violence
- Tez No: 808202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, kadına yönelik şiddet, meslek elemanlarının suç korkusu, suç mağduriyeti risk algısı, Gender, gender-based violence, violence against women, fear of crime among professionals, risk perception of crime victimization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet (TCDŞ) alanında çalışan kadınların suç korkusu, suç mağduriyeti risk algısı ve sekonder travma düzeyinin ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet Alanında hizmet veren psikolog, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog vb. meslek elemanları sıklıkla farklı kadınların şiddet yaşantılarına şahit olmaktadır. Ek olarak Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet alanında çalışan meslek elemanları ile diğer alanlarda çalışan meslek elemanlarının suç korkusu, suç mağduriyeti risk algısı ve ikincil travmatik stres düzeyleri arasındaki fark incelenmiştir. Alanyazın incelendiğinde bireylerin suç korkusunu etkileyen faktörlerden cinsiyet faktörü ile ilgili birçok çalışma yapıldığı görülmektedir. Genellikle kadınların suç korkusu düzeyinin yüksek olduğu sonucu ile karşılaşılmakta ve bunun nedenleri çeşitli şekilde ele alınmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kadınların suç korkularının erkeklere kıyasla yüksek olmasının başlıca nedeni olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada alanda çalışanların önemli bir bölümünün kadın olmasından hareketle cinsiyet faktörü sabit tutularak kadın meslek elemanlarında çalıştıkların alanın suç korkusu, suç mağduriyeti risk algısı ve sekonder travmaya etkisi incelenmiştir. Araştırmaya kamu ve sivil toplum kuruluşlarında çalışan 124 kadın meslek elemanı katılmıştır. Verilerin toplanmasında internet üzerinden veya elden teslim edilerek iletilen Demografik Bilgi Formu, Suç Korkusu Ölçeği, Suç Mağduriyeti Risk Algısı Ölçeği ve İkincil Travmatik Stres Ölçeği kullanılmıştır. Sosyodemografik değişkinler için betimleyici istatistikler, ölçekler arasındaki ilişki için regresyon ve korelasyon analizleri, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet alanında çalışan kadın meslek elemanlarının suç korkusu düzeyleri ile suç mağduriyeti risk algısı ve ikincil travmatik stres arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kadınlar meslekleri gereği şiddet olaylarına ve etkilerine tanık olduklarında stres ve kaygı yaşamaktadır. Maruz kaldıkları suç mağduriyeti öyküleri nedeniyle suç korkusu düzeyleri arttıkça suç mağduriyeti risk algıları ve ikincil travmatik stres düzeyleri artmaktadır. Bununla beraber Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet alanında çalışan kadın meslek elemanları ile diğer alanlarda çalışan kadın meslek elemanlarının suç korkusu, suç mağduriyeti risk algısı ve sekonder travma düzeyi arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Bu durumun TCDŞ alanında çalışan kadınların yüksek bir bilince sahip olması, şiddet mağduriyeti yaşamalarına karşı hazırlıklı olmaları ve şiddet olaylarına karşı maruziyet kaynaklı duyarsızlaşmaları olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between fear of crime, risk perception of crime victimization and secondary trauma level of women working in the field of Gender-Based Violence (GBV). Professionals such as psychologists, social workers, sociologists, etc. who provide services in the field of Gender-Based Violence frequently witness different women's experiences of violence. In addition, the difference between the fear of crime, risk perception of crime victimization and secondary traumatic stress levels of professionals working in the field of Gender-Based Violence and professionals working in other fields was examined. When the literature is examined, it is seen that many studies have been conducted on the gender factor among the factors affecting individuals' fear of crime. Generally, it is encountered that women have a high level of fear of crime and the reasons for this are addressed in various ways. Gender inequality is stated as the main reason why women's fear of crime is higher than men's. In this study, the effect of the field of work on fear of crime, risk perception of crime victimization and secondary trauma in female professionals was examined by keeping the gender factor constant, based on the fact that a significant portion of those working in the field are women. A total of 124 female professionals working in public and non-governmental organizations participated in the study. Demographic Information Form, Fear of Crime Scale, Crime Victimization Risk Perception Scale and Secondary Traumatic Stress Scale were used to collect the data. Descriptive statistics were used for sociodemographic variables, regression and correlation analyses, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used for the relationship between the scales. As a result of the analyses, a significant relationship was found between the fear of crime levels of female professionals working in the field of Gender-Based Violence and the risk perception of crime victimization and secondary traumatic stress. Women experience stress and anxiety when they witness violent incidents and their effects due to their profession. As their level of fear of crime increases due to their history of crime victimization, their risk perception of crime victimization and secondary traumatic stress levels increase. However, no significant difference was found between the fear of crime, risk perception of crime victimization and secondary trauma levels of female professionals working in the field of Gender-Based Violence and female professionals working in other fields. It is thought that this situation may be due to the fact that women working in the field of GBV have a high level of awareness, are prepared for being victimized by violence, and are desensitized due to exposure to violent incidents.