Çıldır Eyaleti Ardanuç Sancağı Nüfus Defteri
Population Book Sanjak Ardanuc in the Province of Cıldır
- Tez No: 623722
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Arşivi, Nüfus Defteri, Ardanuç, Müslim
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Osmanlı Devletinde nüfus sayımı ilk defa Ⅱ. Mahmud döneminde 1831 yılında Rumeli ve Anadolu vilayetlerinde yapılmıştır. Bu nüfus sayımında amaç Yeniçeri Ocağı'nın yerine Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye olarak kurulan yeni orduya insan kaynağı tespiti olduğundan sadece erkek nüfus sayılmıştır. Bu dönemde Çıldır Eyaletine bağlı olan Ardanuç Sancağı nüfus sayımı 1835 yılında yapılmıştır. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde NFS.d koduyla 02761 sıra numarası ile kayıtlı Ardanuç Nüfus Defterini incelediğimiz bu çalışmada yalnızca Müslim erkek nüfusun yaşları, fiziksel özellikleri, dış görünümleri, aile lakapları, meslekleri vb. özellikleri de dahil edilerek sayıldığı görülmüştür. Bu haliyle söz konusu defterin erkek nüfusun sadece sayısı hakkında bilgi vermeyip, çoğunun fiziksel özellikleri, yükümlülüklerinde olan idari ve sosyal kamu hizmetleri hakkında da bilgi verdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada tablolar defterin aslına uygun olarak oluşturulmuştur. Defterin başında sayım yapılan köylerin isimlerinin ve nüfusunun yazılı olduğu genel bir tablo mevcuttur. Defterin kapak kısmında defterin ismi ve tarihin bulunduğu bölüm mevcut olup ciltli olduğu, kapakta ve tablolarda sade bir süsleme tekniği uygulandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Population census in the Ottoman Empire has been done fort he first time in te provinces of Rumelia and Anatolia by Mahmud Ⅱ in 1831. The purpose of this census was to acquire accurate information regarding the number anda ge of thu male population for recruting them to the new army Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye established instead of the Janissary Quarry. The population in Ardanuc was counted in 1835 for the first time. In this research, we have investigated the population registers of Ardanuc which has been found in the Ottoman Archives of the Prime Minister's Office code NFS.d no 02761. Morover, in the aforementioned registers, extra information is given about people's physical appearance, ages, professions, family nicknames, etc. in addition to the number of the male population. In this study, the tables were created according to the original registration paper. At the beginning of the registration paper, the name and population of the recorded villages hev been written. Furthermore, it cen be seen that the name and date of the registration paper are presented in the cover and a simple ornament technique is applied in the hardcover and tables. Keyword: Ottoman Archive, Population Book, Ardanuc, Muslim