Kuşak Dağı (Hadim-Konya) ve çevresinin florası
The flora of The Kuşak Mountain (Hadim-Konya) and surroundings
- Tez No: 623726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDDİSİ ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kuşak Mountain, Hadim, Konya, Turkey
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu araştırma 1998-1999 yılları arasında Kuşak Dağı (Hadim-Konya) ve Çevresinin florasını tespit etmek üzere yapılmıştır. Konya'nın Hadim ilçesiyle, Antalya'nın Alanya ilçesi arasında sınır oluşturan araştırma alanı C4 karesinde yer almaktadır. Araştırma alanından 51 familya ve 193 cinse ait 323 taksan tespit edilmiştir. Toplanan bitkilerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: Iran-Turan elementleri 77 (% 23.8), Akdeniz elementleri 57 (% 17.6), Avrupa-Sibirya elementleri 15 (% 4.6), fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 174 (%53.8) 'dir. Bitkilerin 66 (% 20.4)'sı Türkiye için endemiktir. Araştırma bölgesinde en çok türe sahip olan familyalar sırasıyla şunlardır; Asteraceae 42 (% 13.0), Lamiaceae 35 (% 10.8), Fabaceae 28 (% 8.6), Brassicaceae 25, (% 7.7), Poaceae 24 (% 7.4), Caryophyllaceae 18 (% 5.5), Liliaceae 16 (% 4.9). Tür sayısı bakımından en büyük cinsler: Astragalus 8 (% 2.4 ), Centaurea 7 (% 2.1), Silene 6 (% 1.8), Allium 6 (% 1.8), Aethionema 5 (% 1.5), Trifoliun 5 (% 1.5), Campanula 5 (% 1.5), Sedum 5 (% 1.5) şeklindedir. Araştırma bölgesinde yayılış gösteren bitkilerin hayat formlarına göre dağılımları da; Hemikriptofitler 133 (% 41.1), Kamefitler 100 (% 30.9), Terofitler 44 (% 13.6), Fanerofitler 25 (% 7.5), Geofitler 21 (% 6.5) oranındadır. Anahtar kelimeler; Flora, Kuşak Dağı, Hadim, Konya, Türkiye.
Özet (Çeviri)
ABSRACT This research was carried out between 1998 and 1999 in order to determine the flora of Kuşak Mountain and its surroundings. Research area is situated between Hadim (Konya) and Alanya (Antalya) districts, and located in C4 square of the grid system. 323 taxa belonging to 51 family and 193 genera were determined in the investigation area. The distribution of the collected material according to the phytogeographic regions as follows: Irano-Turanian 77 (23.8 %), Mediterranean 57 (17.6 %), Euro-Siberian 15 (4.6 %), and undetermined 174 (53.8 %), 66 (20. 4%) of specimens collected were found to be endemic for Turkey. The most common families in research area as follows: Asteraceae 42 (13.0 %), Lamiaceae 35 (10.8 %), Fabaceae 28 (8.6 %), Brassicaceae 25, (7.7 %), Poaceae 24 (7.4 %), Caryophyllaceae 18 (5.5 %), Liliaceae 16 (4.9 %). The largest genera according to their species number in the area are as follows: Astragalus 8 (2.4 %), Centaurea 7 (2.1 %), Silene 6 (1.8 %), Allium 6 (1.8 %), Aethionema 5 (1.5 %), Trifolium 5 (1.5 %), Campanula 5 (1.5 %), Sedum 5 (1.5 %). Spreading out of the plants in accordance of their life forms are as follows: Hemicrytophytes 133 ( 41.1 % ), Chamaephytes 100 (30.9 % ), Terophytes 44 ( 13.6 %), Phanerophytes 25 (7.5 %), Geophytes 25 (6.5 %).