Mülteci çocukların resimlerinin mülteci olmayan çocukların resimleriyle karşılaştırılarak çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the pictures of refugee children with the pictures of non-refugee children in terms of various variables
  1. Tez No: 623751
  2. Yazar: NESLİHAN AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci Çocuk, Aile Resmi, Serbest Resim, Refugee Child, Family Pictures, Freelance Picture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırma mülteci çocukların ve mülteci olmayan çocukların aile resimlerinin ve serbest konulu resimlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma 20.01.2019-25.06.2019 tarihleri arasında Gaziantep ili merkezde yaşayan ilkokul birinci kademeye devam eden mülteci (n: 60) ve mülteci olmayan (n:60) 120 çocuk ile ikamet yerlerinde uygun fiziki ortamlarda yapılmıştır. Veri toplamak için Çocuk Bilgi Formu kullanılmıştır. Çocukların yaptıkları aile resimlerini değelrlendirmek amacıyla Aile Çiz Testi Değerlendirme Formu, serbest resimleri değerlendirmek amacıyla Serbest Resim Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, iki ya da daha çok bağımsız grup arasında fark olup olmadığını tespit etmek için kullanılan Ki-kare (Chi-square) testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çocukların serbest resimlerindeki bulgulara göre her iki grupta da insan figürü tercih etme oranının yüksek olduğu ve çizimlerin gelişimsel sıraya uygun olduğu elde edilmiştir. Aile resimlerindeki bulgulara göre her iki grupta da ilk çizilen figürün yüksek oranda anne ya da baba olduğu, yakın çizilen figürün kardeş olduğu elde edilmiştir. Sonuç: Çocukların çizdikleri serbest resimlerin figür, çizim, renk, konu ve kağıttaki konum özellikleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çocukların çizdikleri aile resimlerinin çizilen kişilerin dizimi, çizimde mırıldanma davranışı, anormal çizilen kişi, çizilmeyen kişi, resimde kullanılan belirgin renk özelliklerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı; çocuğun kendisine yakın çizdiği kişi, uzak çizdiği kişi, ilk çizdiği kişi, son çizdiği kişi, anormal çizdiği kişi ve özenle çizdiği kişi özelliklerinde ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study was to investigate the comparative analysis of family pictures and freelance pictures of refugee and non-refugee children. Material and Method: This study was carried out in the appropriate physical environment of the refugee (n: 60) and non-refugee (n: 60) 120 primary school elementary school children living in the center of Gaziantep between 20.01.2019-25.06.2019. Child Information Form was used for data collection. The Family Drawing Test Form was used for evaluating children's family pictures, Free Pictures Form was used to evaluate free pictures view. The data obtained from the study were analyzed using the Chi-square test, which was used to determine whether there was a difference between two or more independent groups. Results: According to the findings in the pictures of children, it was found that the rate of preference of human figures in both groups was high and the drawings were suitable for the developmental age. According to the findings in the family pictures, it was observed that the first drawn figures in both groups were parents. Also in both groups, it was observed that the brothers and sisters was drawn by the children. Conclusion:It was concluded that there was no significant difference between the groups in terms of figure, drawing, color, subject and position characteristics of the free pictures drawn by children.There was no statistically significant difference between the family pictures drawn by the children, the sequence of the people drawn, the humming behavior in the drawing, the abnormal drawn person, the un drawn person, the apparent color characteristics used in the picture; It was concluded that there is a statistically significant difference in the characteristics of the person who draws close to him, the person he draws away, the person he draws first, the person he draws last, the person he draws abnormally and the person he draws with care.