Önleyici polislik stratejileri: Fiziksel güvenlik
Police preventive strategies: Physical security
- Tez No: 623775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Suç, önleme ve stratejileri, suç teorileri, fiziksel güvenlik, stratejik bina ve tesisler, Crime, prevention and strategies, theories of crime, physical security, strategic building and facilities
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Suç ve suçlu ile mücadelede toplumlar da kolluğa yardımcı olmalı ve desteklemelidirler. Kolluğun aldığı tedbirler suçu işlenmeden önce yani planlama aşamasında önlemeye çalışır. Toplum ise suçun işlenmesi sırasında ya da sonrasında gösterdiği refleksle suça karşı duruş sergiler. Böylelikle suçlu için riskin artması ve failin suçtan cayması beklenir. Aynı zamanda faili suçtan caydırmak maksadıyla çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Fiziksel güvenlik tedbirleri olarak bilinen bu yöntemler hem caydırıcı olmakta hem de fiilin işlenmesini engellemektedir. Koruyucu güvenlik ve suç önleme stratejilerinin ortaya çıkışı, güvenlik hizmet alanının varlığının devam etmesinin en önemli sebebidir. Bu çalışmada bina ve tesislerde genel güvenlik önlemleri, fiziksel güvenlik tedbirlerinin önemi, verimlilik ve etkililik ilkelerinin uygulanması, alınan tedbirlerin genel ilkeleri ve suç oluşturan durumlar ile sabotajlar ve terör saldırılarına karşı hareket tarzları ele alınmaktadır. Araştırma sürecinde güvenlik sektörü çalışanlarından ve alanda yazılmış kaynaklardan faydalanılmış olup, genel tarama ve örnek olay tarama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın temel amacı gelişmiş ülkelerde fiziksel güvenlikle ilgili standartları ortaya koyarak ülkemiz nezdinde bu standartların en iyi şekilde oluşmasına yardımcı olmaktır. Uzun vadede ise çalışma sonrası oluşturulacak standartlar ile güvenlik alanında farkındalığı artırarak, vatandaşların huzur ve refahını müreffeh ülkeler seviyesine çıkarmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Communities should also help and support the police in the fight against crime and criminals. The measures taken by the police will try to prevent the crime at the planning stage before committing the crime. On the other hand, the society shows a stance against crime with its reflex during or after the action. Thus, it is expected that the risk for the offender will increase and the perpetrator will withdraw from the offense. Various methods are used to deter the perpetrator from crime. These methods, known as physical security measures, are both deterrent and prevent crime. The emergence of preventive security strategies and crime prevention is the most important reason for the continuing presence of the security service area. In this study, general security measures in buildings and facilities, the importance of physical security measures, implementation of the principles of efficiency and effectiveness, general principles of the measures taken and criminal situations, sabotages and terrorist attacks are discussed. During the research process, security sector employees and sources written in the field were utilized; general screening and case study methods were used. The aim of the study is to determine the standards related to physical security in developed countries and to help these standards to be formed in the best way in our country. In the long term, the aim is to raise the awareness in the field of security with the standards to be established after the study and to increase the peace and prosperity of the citizens to the level of prosperous countries.