İç hastalıkları kliniklerinde takip ve tedavi edilen süper yaşlıların sağlık durumlarının dahili açıdan değerlendirilmesi
Internal evaluation of health status of super-elderly patients who are followed and treated in internal di̇seases clinic
  1. Tez No: 623778
  2. Yazar: EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TESLİME AYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Süper Yaşlı, Kronik hastalık, Geriatrik hasta, Super-Elderly, Chronic disease, Geriatric patient
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Kliniğine başvuran, takip ve tedavi edilen süper yaşlıların sağlık durumlarının dahili açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 80 yaş üzerinde 246 kadın ve 147 erkek olmak üzere 393 hasta dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları retrospektif olarak taranmıştır. Hastaların demografik özellikleri, kronik dahili hastalıkları, kan sayımı ve biyokimyasal parametreleri kaydedilmiştir. Elde edilen veriler istatiksel program yardımıyla analiz edilmiştir. Hastalarda yapılan değerlendirmede yaşa ve cinsiyete bağlı olarak kronik hastalık ve ilaç kullanımı açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. HB değerlendirmesinde yaş grupları arasında anlamlılık bulunmaktadır. 100 yaş ve üstü hasta grubunda ortalama HTC ve kreatin seviyeleri diğer gruplara göre daha düşük bulunmuştur. Kan hemogram değerleri cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. T kolesterol, LDL ve HDL seviyeleri erkeklerde kadınlardan daha yüksek belirlenmiştir. Kadınlarda erkeklerden daha yüksek D vitamini düzeyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the health status of super-elderly patients who were admitted to the Department of Internal Medicine, Department of Internal Medicine of Recep Tayyip Erdoğan University. 393 patients (246 females and 147 males) over 80 years of age were included in the study. The files of the patients were reviewed retrospectively. Demographic characteristics, chronic internal diseases, blood count and biochemical parameters were recorded. The data obtained were analyzed with the help of statistical program. No significant difference was found in the evaluation of patients in terms of chronic disease and drug use depending on age and gender. There was a significant difference between the age groups in the evaluation of HB. Mean HTC and creatine levels were lower in the 100-year-old and older patients than in the other groups. Blood hemogram values do not differ according to gender. T cholesterol, LDL and HDL levels were higher in males than females. Vitamin D levels were higher in women than in men.