Endülüs Arap Şiiri'nde vatan teması
The theme of homeland in Andalucian poety
- Tez No: 623825
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT HAFİS YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap şiiri, Endülüs, Vatan Kavramı, Arab Poetry, Andalusia, Homeland Theme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Arap Edebiyatı'nda uslup ve içerik bakımından dönemsel olarak değişerek gelişim gösteren şiir her zaman ön planda olmuştur. Klasik Arap şiirinde“Vatan Teması”Cahiliyye döneminde daha çok sevgiliye duyulan özlem, göç ettikten sonra onun yurdunun kalıntılarına ağlama ve hatıralarını yâd etme çerçevesinde işlenmiştir. İslamiyet ile birlikte, siyasî, ekonomik ve sosyal birtakım yeni gereksinimlerin şekillendirmeye başladığı hayat şartları vatan kavramına bugünkü algımızla örtüşen bir içerik kazandırmıştır. Arap şiiri içerisinde özel bir yeri olan Endülüs, Doğu coğrafyasının çeşitli bölgelerinden göç alan geniş bir nüfus kitlesine sahip olması sebebiyle yurt, vatan, gurbet ve özlem gibi duyguların edebiyatında daha çok dile getirildiği bir yapıya sahip olmuştur. İlk dönemlerde Doğu'ya özlem şeklinde açığa çıkan bu hisler, süreç içerisinde Endülüs topraklarının vatan olarak benimsenmesiyle kendine has bir kimlik olarak görünmeye başlamıştır. Çalışmamızda“özlem”ve“gurbet”duyguları etrafında şekillenen vatan kavramının, fetihten yıkılışa kadar geçirdiği değişimin şiirlerdeki örnekler üzerinden izlerinin sürülmesi ve Endülüs topraklarındaki vatan algısının tarihsel süreç içerisinde geldiği noktanın ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The poetry, which evolved periodically in terms of subject and content, has always been at the forefront as a literary genre in Arabic literature. In terms of theme, the concept of homeland is expressed in the Jahiliyyah period in the term of longing for beloved crying for he remnants of the homeland and recalling the memories of hers. Life conditions which are shaped by political, economic and social requirements with Islam gave a more spesific form to the concept of homeland which is similar to our perception. Andalusia that a special spot in Arabic literature has a literary form expressing the concept of country, homeland, living abroad, longing for the reason that ıt has a large population with the migration from various regions of the eastern area. These feelings that emerged in the form of longing for the east in the first period began to appear as a unique identity with the adoption of the Andalusian lands as homeland. In our study, it is aimed to reveal the perception of the homeland in the lands of Andalusia and the traces of the change from the concept of conquest to demolition until the constitution of the homeland .