T1 ve T2 akciğer adenokanserlerde prognostik faktörler
The prognostic factors of T1 and T2 lung adenocarcinoma
  1. Tez No: 623875
  2. Yazar: HUSEYIN MESTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ÖRS KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer adenokarsinomu, subtip, prognoz
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç : Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) akciğer kanserinin %80 oranla büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu grubun içerisinde en sık izlenen alt tip adenokarsinomdur. International Assosiation for the Study of Lung Cancer (IASLC) / American Thoracic Society (ATS) / European Respiratory Society (ERS) tarafından 2011 yılında akciğer adenokarsinomları için önerilen yeni sınıflandırmada akciğer adenokarsinom subtiplerinin prognostik önemi üzerinde durulmuştur. Bunun dışında, nüks durumu, Standard Uptake Value (SUV) değeri ve demografik özellikler prognoz üzerine etki edebilmektedir. Materyal – Metod : Hastanemiz 2. Göğüs Cerrahisi Kliniğinde, Ocak 2012 ile Aralık 2017 tarihleri arasında histopatolojik tanısı akciğer adenokarsinomu olan, T1 ve T2 tümör nedeniyle opere edilen 124 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Uzak veya mediasten metastazı olan, neoadjuvan veya adjuvan tedavi alan hastalar ile birlikte T3 veya T4 tümöre sahip olan hastalar çalışmadan hariç tutulmuştur. Evreleme amacı ile 8. (Tümör- Lend nodu-Metastaz) TNM sistemi kullanılmıştır. Histolojik alt tipler IASCL/ATS/ERS 2011 sınıflandırmasına göre retrospektif olarak yeniden sınıflandırıldı. Hastaların demografik özellikleri, cerrahi ve patolojik özelliklerinin postoperatif komplikasyon, mortalite, nüks, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım üzerine etkileri analiz edildi. Bulgular : Opere edilen 98 erkek (% 79), 26 kadın ( % 21) toplam 124 hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaş ortalaması 58,87±7,97 (39-81) olarak hesaplandı. Vakalar altgruplara göre % 54 asiner (n=67), % 17,7 solid (n=22), % 14,5 lepidik (n=18), % 8,1 papiller (n=10), % 4,8 invaziv müsinöz varyant (n=6), % 0,8 mikropapiller (n=1) şeklinde dağılmaktaydı. Alt grupların ortalama sağkalım süreleri asiner 71,3, lepidik 89,1, mikropapiller 46, papiller 76,5, solid 66,7 aydı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Ortalama kitle çapı 2,9 ± 1,1 cm olarak hesaplandı. T faktörü T1a % 10,4 (n= 13), T1b % 24 (n=30), T1c % 28 (n=35), T2a %27 (n=34), ve T2b % 9,6 (n=12) olarak dağılım gösteriyordu. 5 yıllık sağkalım süresi 74,4± 3,23 ay ve oranı % 71,4'ti. 5 yıllık hastalıksız sağkalım süresi 65,9 ±3,66 ve oranı % 62,7'di. 25 hastada nüks tespit edildi. Solid komponent varlığı ve SUVmax değerinin ≥ 7,9 olmasının nüks gelişimi üzerine olan etkisi istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç : Adenokarsinom subtiplerinin yeni sınıflandırılması, subtipler arasındaki farklı davranış paternlerini gündeme getirmiştir. Patolojik olarak ileri evre olmasa bile solid ve mikropapiller subtiplerin kötü prognoz göstermesi nedeni ile bu hasta grubuna evreden bağımsız olarak adjuvan tedavi seçeneği de göz önünde bulundurulabilir. Nüksün sağkalım üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlıydı. Solid komponent varlığı, SUVmax değerinin 7,9'un üzerinde olması ve torakotomi uygulanan hastalarda hastalıksız sağkalım süresi istatistiksel olarak daha düşüktü.
Özet (Çeviri)
Introduction : A big ratio of % 80 of lung cancer is non small cell lung cancer (NSCLC). The most common seen subtype is adenocarcinoma in this group. International Assosiation for the Study of Lung Cancer (IASLC) / American Thoracic Society (ATS) / European Respiratory Society (ERS) proposed a new classification for lung adenocarcinomas in 2011. The prognostic significances of pathological subtypes were underlined in this new classification. Beside this, recurrence, Standard Uptake Value (SUV) and demographic features may affect prognosis. Material-Method : Between january 2012 and december 2017, 124 patients who underwent surgery for T1 and T2 tumor by the diagnosis of lung adenocarcinoma at the thoracic surgery service 2 of our hospital were included in this study. Patients who have distant or mediastınum metastasis, got neoadjuvant or adjuvant treatment or have T3 or T4 tumors were excluded from the study. 8th (Tumor-Node-Metastasis) TNM system was used for staging. Histological subgroups were classified according to International Assosiation for the Study of Lung Cancer (IASLC) / American Thoracic Society (ATS) / European Respiratory Society (ERS) classification retrospectively. The demographic features of patients and the effects of surgery and pathological features on postoperative complications, mortality, recurrence, disease free survival and general survival were analyzed. Results : 124 patients were included in the study; 98 (%79) of those were male and 26 (%21) were female. The mean age was 58,87±7,97 (39-81). When the distribution of patients according to subtypes was examined, it was observed that there were % 54 acinar (n=67), % 17,7 solid (n=22), % 14,5 lepidic (n=18), % 8,1 papillary (n=10), % 4,8 invasive mucinous adenocarcinoma (n=6), % 0,8 mikropapillary (n=1). The mean survival for subtypes was 71,3 months for acinar, lepidic (89,1 months), micropapillary (46 months), papillary ( 76,5 months), solid ( 66,7 months) and invasive mucinous adenocarcinoma (57,4). The difference between the groups was not statistically significant. The mean mass diameter was 2,9 ± 1,1 cm. T factor was distributed as T1a % 10,4 (n= 13), T1b % 24 (n=30), T1c % 28 (n=35), T2a %27 (n=34), ve T2b % 9,6 (n=12). 5 years overall survival was 74,4 3,23 months and the rate of %71,4. 5 years disease free survival was 65,9 3,6 months and the rate of % 62,7. Recurrence is obtained in 25 patients. The effect of solid component and SUXmax value of ≥ 7,9 on recurrence was statistically significant. Conclusion: The different behaviour patterns among the subtypes of adenocarcinoma is set free after the new classification of adenocarcinomas. Since solid and micropapillary subtypes state poor prognosis, adjuvant treatment may be kept in mind event though they are not in advanced stage pathologicaly. The effect of recurrence on survival was statistically significant. The patients who had SUVmax value higher than 7,9, solid component and operated by thoracotomy seen to be worse disease free survival statistically. Keywords : Lung adenocarcinoma, subtype, prognosis