İşletmelerin marka algısının belirlenmesi: Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde bir araştırma
Determination of brand perception of businesses: A research in Diyarbakir Organized Industrial Zone
- Tez No: 624009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM ŞENGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Marka Değeri, Marka Kimliği, Marka Algısı, Brand, Branding, Brand Value, Brand Identity, Brand Perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma marka kavramının temellerine inerek, tarihte ilk kez kullanıldığı andan günümüze kadarki sürecini inceleyerek işletmeler tarafından kullanılma amaçlarını ortaya koymaktadır. Marka kavramının tarih boyunca hissedilen önemi arttıkça markalaşma anlayışı ortaya çıkmış ve işletmeler için gerek karlılık gerekse ürünlerin müşteri bazında tanınabilirliği ve piyasada tutunabilirlilikleri için bir çok işletme için vazgeçilmez bir unsur halini almıştır. Markalaşma hakkındaki detaylar verildikten sonra Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren belirli ölçekteki işletmelerde çalışan bireyler üzerinden markalaşma ile ilgili fikirleri alınarak markanın önemi ve markalaşmanın işletme ve çalışanlar için ne gibi getirileri olduğu hakkında sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study takes the foundations of the concept of the brand and examines the process from the first time in history to the present and demonstrates the purpose of being used by the enterprises. Throughout the history of the perceived importance of the brand concept increases, the concept of branding has emerged. In this way, it has become an indispensable element for many businesses both for profitability and for the recognition and consistency of products on the basis of customers. After giving details about branding, it is tried to obtain results about branding by taking the ideas about branding on individuals working in certain size enterprises operating in Diyarbakır Organized Industrial Zone and to get results about the benefits of branding for enterprises and employees.