Diyarbakır'da suça sürüklenen çocuklar üzerine sosyolojik bir inceleme: Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi örneği
  1. Tez No: 624014
  2. Yazar: DİLEK DEMİR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Çocuk Suçlu, Çocuk Suçluluğu, Suça Sürüklenme, Sosyal İnceleme Raporu, Juvenile High Criminal Court, Juvenile Delinquent, Juvenile Delinquency, Delinquency, Social Research Report
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, Diyarbakır ilinde suça sürüklenen çocuklar kapsamında sosyolojik bir inceleme yapmaktır. Bu amaç çerçevesinde Diyarbakır'da Çocuk Ağır Ceza mahkemesi kapsamına girmiş olan suça sürüklenen çocukların sosyodemografik bilgilerini araştırıp, farklı suç tiplerindeki çocukların aile, eğitim, sosyal yaşamlarının farklılık ve benzerlikleri ortaya konulmuştur. Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi dosyaları kapsamında 2015-2018 yılları arasında sosyal inceleme raporu alınmış çocukların raporları araştırma verisi olarak kullanılmıştır. Suça sürüklenen toplam 250 çocuğun verileri araştırmaya dahil edilmiştir. Bu veriler SPSS istatistik programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları kapsamında yaş, cinsiyet, eğitim, çalışma durumu, yaşanan ilçe, sosyal çevre, aile türü, babanın çalışma durumu, gelir düzeyi ve aile içinde olumlu bir rol modelin olma durumunun çocuklarda suça sürüklenmeyi etkileyen faktörler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to perform a sociological study on juvenile pushed to crime in Diyarbakir. For this aim, the sociodemographic information of the juvenile pushed to crime within the scope of Diyarbakır Juvenile High Crime Court was investigated and the similarities and differences of the family, education and social lives of juvenile of different crime types were revealed. The reports of the children about whom a social study report was prepared for their cases in Diyarbakır Juvenile High Crime Court in between the years 2015 and 2018 were used as the research data of this study. The data of 250 children who were pushed to the crime were included in the study. The obtained data were analyzed and interpreted in SPSS statistical package software. According to the results of the research, age, gender, education, employment status, district of residence, social environment, family type, employment status of the father, income level and existing of a positive role model within the family were the defined factors affecting the juvenile delinquency.