Türk idari yargılama hukukunda olağan kanun yolları özelinde istinaf kanun yolu; Bölge İdare Mahkemesi teşkilatı ve uygulama analizleri
Appellate specifically in legal remedies in Turkish adminstrative jurisdiction: Organisation for Regional Administrative Court and application analyses
  1. Tez No: 624013
  2. Yazar: DUYGU ERDOLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İdari Yargılama Sistemi, 6545 - 2577 ve 2576 Sayılı Kanunlar, İlk Derece Yargı Mercii, Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay, Kanun Yolları, İstinaf, Temyiz, Adil Yargılanma Hakkı, Hak Arama Özgürlüğü, Turkish Administrative Judiciary System, Laws No 6545 - 2577 and 2576, First Instance Judicial Authorities, Regional Administrative Court, Council of State, Legal Remedies, Appellate, Appeal, The Right to Fair Trial, The Right to Legal Remedies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
6545 sayılı“Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 28.06.2014 tarihinde yürürlüğe girmesi ile idari yargı sisteminde önem arz eden değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Olağan kanun yollarından itiraz ve karar düzeltme kaldırılarak, istinaf sistemi kabul edilmiş, temyiz kanun yolu ise kanunda belirlenmiş uyuşmazlıklara ilişkin tesis edilen kararlarla sınırlı olarak başvurulabilir duruma gelmiştir. Olağanüstü kanun yollarında yapılan düzenlemeyle de kanun yararına bozma, kanun yararına temyiz olarak değiştirilerek yeniden yapılandırılmıştır. İzah edilen değişiklikler doğrultusunda, Türk İdari Yargı Sistemi, iki dereceli yargılama sisteminden üç dereceli yargılama sistemine dönüşmüştür. Bölge İdare Mahkemeleri, istinaf mercii olarak yapılandırılarak yapısı, sayısı ve görevleri yeniden düzenlenmiştir. İstinaf kanun yolu ile ilk derece yargı mercileri tarafından tesis edilen bazı kararlar hem maddi hem de hukuki yönlerden yeniden inceleneceğinden, Bölge İdare Mahkemeleri yargılama sürecinde daha işlevsel duruma gelmiştir. Aynı zamanda kararların büyük bölümünün istinaf incelemesi neticesinde kesinleşecek olması ile Danıştay'ın temyizen inceleyeceği dosya sayısı (iş yükü) azaltılarak asıl fonksiyonu olan içtihat makamı olma görevini ifa etmesi amaçlanmıştır. Tez çalışmamızda, 6545 sayılı yasa ile Türk İdari Yargılama Sistemine, dahil edilen istinaf kanun yoluna ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar (yürürlükteki mevzuat hükümleri, istinaf kanun yolu üzerine yazılmış; kitaplar, makaleler, tezler, internet kaynakları ve düzenlenen sempozyumlardan edinilen bilgiler doğrultusunda) incelenmiştir. Ayrıca istinaf kanun yolunun kendisinden beklenen faydaları tam anlamıyla sergileyebilmesi amacıyla uygulamayı geliştirmeye yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Çalışmamızın sonucunda, istinaf kanun yolunun kabulü ile üç dereceli yargılama sistemine geçilmesinin Anayasa ve uluslararası anlaşmalarla bireylere tanınmış“adil yargılanma hakkı”ve“hak arama hürriyetinin”tam anlamıyla güvence altına alınması ve etkin kullanılması, ayrıca Bölge İdare Mahkemeleri'nde yeniden yapılacak yargılama sayesinde daha doğru ve adil kararların tesisi sağlanarak, bireylerin yargı makamlarına ve adalete olan güvenlerinin artması bakımından yerinde ve doğru bir karar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the entry into force of the Law No 6545 concerning“Turkish Criminal Law and Amendment of Certain Laws”on 28.06.2014, significant amendments have been made in the administrative judicial system. Appellate system has been adopted by removing objection and revision of decision, which are ordinary legal remedies. On the other hand, appeal legal remedy has become applicable with the restriction of decisions established on disputes specified in the law. With the regulation made in the extraordinary legal remedies, the distortion for the benefit of the law has been restructured and changed as an appeal for the benefit of the law. In the light of amendments explained; the Turkish administrative judiciary system has converted from a two-level judicial system to a three-level judicial system. The structure, number and duties of the Regional Administrative Courts have been reconstituted by being restructured as the appellate authority. Since certain decisions established by first instance judicial authorities along with appeal law will be re-investigated both materially and legally, the Regional Administrative Courts have become more functional in the proceedings. It is intended for the Council of State to perform the task of case authority, which is its main function, by reducing the number of files (work load) that it shall investigate regarding the appeal. Additionally, the majority of the decisions will be finalized as a result of the review of appellate. In our thesis study, the regulations and practices related to the appellate legal remedy which is included in our Turkish Administrative Jurisdiction system by Law No 6545 have been examined (in the light of the legislation provisions in force, books / articles / theses written on appellate legal remedy, internet sources and information obtained from the organized symposia). In addition, various proposals have been made for developing the application in order for the appellate legal remedy to demonstrate the benefits expected from itself completely. At the end of our study; transferring to the three-level judicial system with the adoption of appellate legal remedy, the decision is concluded to be appropriate and correct in that“the right to fair trial”and“the right to legal remedies”, given to the individuals with Constitution and international agreements, are entirely guaranteed and used effectively. Moreover, by the virtue of re-trial in the Regional Administrative Courts, the confidence of individuals in judicial authorities and justice has increased by establishing more accurate and fair decisions has increased the confidence of individuals in judicial authorities and justice.