Ortaokullarda iş sağlığı ve güvenliği kültürü üzerine sosyolojik bir inceleme: Diyarbakır örneği
A sociological study on occupational health and safety culture in secondary schools: The case of Diyarbakir
- Tez No: 624015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Okul, iş sağlığı ve güvenliği, kaza, çocuk, güvenlik kültürü, School, occupational health and safe, accident, child, safety culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında okullarda iş sağlığı ve güvenliği konusu Diyarbakır örneğinde ele alınmıştır. Okullarda iş sağlığı ve güvenliği, öğrencilerin yaşadıkları kazalar, öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki tutum-davranışları incelenmiştir. İş sağlığı ve güvenliğinin, kaza ve hastalıklardan korunmada taşıdığı önem tartışılmazdır. İş sağlığı ve güvenliği, çocukların okullarda karşılaştıkları tehlikeler, yaşadıkları kazalar sonucu okullarda uygulanmaya başlamıştır. Yaşanan bu gelişmelere rağmen okul kazalarının halen meydana geliyor olması, konunun önemini göstermektedir. Okullardaki iş sağlığı ve güvenliği konusunu ele alırken, öğrencilerin bu konudaki görüşleri değerlendirilmiştir Araştırmanın yöntemi, tanımlayıcı tipte bir araştırma olup, araştırmada nicel araştırma tekniklerinden, anket tekniği uygulanmıştır. Anket çalışması Diyarbakır İli'ndeki ortaokul düzeyindeki öğrencilerle yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre okullarda uygulanan iş sağlığı ve güvenliği önlemleri yetersizdir. Okul ve okul çevresi çocuklar için her türlü koruyucu önlemin alındığı güvenli ortamlar olmalıdır. Çocuklar kaza ve güvenlik kavramlarını bilmemektedir. İş sağlığı ve güvenliğine dair materyaller okullarda bulunmamakta ve öğrenciler bunların anlamlarını bilmemektedir. İş sağlığı ve güvenliği bilincinin artırılması ve güvenlik kültürünün oluşturulması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliğinde eğitimin önemi göz ardı edilmiştir. İş sağlığı ve güvenliğinin okullarda ders olarak müfredatta yer alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study occupational health and safety at schools is discussed in the example of Diyarbakır province in Turkey. Occupational health and safety at schools, accidents students experienced and their attitude and behaviours about occupational health and safety are examined. It is indisputable that occupational health and safety has a place in being protected from ailments and accidents. Occupational health and safety is started to be applied at schools as a result of students' facing dangers and having accidents. That they still take place indicates the significance of the topic. That is the most significant reason why this topic is chosen as a research object. When occupational health and safety is tackled, students' views regarding this topic are appraised. The method of this research is descriptive study and questionnaire technique, that used one of the quantitative research, is conducted The questionnaire study is conducted the students studying at secondary school in Diyarbakır province. According to the data that are acquired, the occupational health and safety precautions applied at schools are insufficient. School and school environment should be secure places where every sort of protective measures taken for children. Children do not know the term of accident and safety. Equipment related to occupational health and safety does not exist at schools and students do not know what it means. It is necessary to raise the awareness and to form the culture of occupational health and safety. The significance of the education of occupational health and safety is disregarded. Occupational health and safety should be in school curricula as a lesson.