İbn Ebî Zemenîn'in hayatı eserleri ve tefsirindeki metodu
The method of tafseer in the context of the life of İbn Ebi Zemenîn
  1. Tez No: 624019
  2. Yazar: YILMAZ KARADOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Ebî Zemenîn, Yahyâ b. Sellâm, Kur'ân, Tefsîr, Tefsîr Metodu, İbn Ebi Zemenîn, Yahya b. Sellam, Kur'an, Tefseer, Method of Tefseer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
“İbn Ebî Zemenîn'in hayatı, eserleri ve ”Tefsîru'l-Kur'âni'l-'Azîz" adlı eseri bağlamında tefsîr metodunu ele aldığımız bu çalışma bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde, araştırmanın amacı, yöntemi ve tefsîr ilmiyle ilgili genel bilgiler üzerinde durulmuştur. Burada araştırmanın konusu, amacı ve yöntemi belirlendikten sonra tefsîr ilmi ve Endülüs tefsîr geleneğiyle ilgili bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümü İbn Ebî Zemenîn'in hayatı, eserleri, hocaları, öğrencileri ve yaşadığı döneme tahsis edilmiştir. Burada onun, hayatı, eserleri, ilmi kişiliği ve yaşadığı dönem genel hatlarıyla ele alınarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise İbn Ebî Zemenîn'in tefsîrindeki metodunun ele alınıp örneklerle incelenmiştir. İbn Ebî Zemenîn tefsîrinde, Yahyâ b. Sellâm'ın tefsîrinin tekrarlarını atarak eklemelerde bulunması, rivâyetlere çokça yer vermesi ve bu açıdan rivâyet tefsîri kabul edilmesi, dilinin sade ve anlaşılır olması ve Endülüs tefsîr geleneğinin ilk örneklerinden olması onun öne çıkan bazı özelliklerindendir.
Özet (Çeviri)
This study that we handle about the method of tafseer in the context of the life of İbn Ebi Zemenîn, his works and his tafseer which is called as "Tefsîru'l-Kur'âni'l-Azîz consists as introduction and two main parts. İn the introduction part of the study it is focused on purpose of the study, its methods and the informations about tafseer. After the subject and purpose of the study it is taken place about the informations of tafseer and the tradition of tafseer in Endülüs. In the first part of the study it is dedicated the life of İbn Ebi Zemenîn, his works, his teachers, his students and the century that he live. The life of İbn Ebi Zemenîn, his works and his scientific personality are examined in general lines. İn the second part of the study the method of the tafseer of İbn Ebi Zemenîn by giving examples. İt is some specifications of his tafseer that has additions by removing the repeats at the tafseer of Yahya b. Sellam and that has lots of narratives and that is accepted as narrational tafseer and that has a clear and simple speech and that it is the first examples of the tafseer tradition.