Türkiye'de yerel yönetimlerin performans denetimi: Kütahya Belediyesi örneği
Performance audit of local governments in Turkey: Theexample Kütahya municipality
- Tez No: 624018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İl Özel İdareleri, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri, Denetim, Performans Denetimi, Special Provincial Administrations, Municipalities, Metropolitan Municipalities, Auditing, Performance Audit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son yıllarda dünya genelinde küreselleşme, rekabet ve teknolojik gelişmeler gibi faktörlerin etkisi sonucu dünya genelinde kamu yönetiminin gerek uygulamasında gerekse teorisinde bir değişim ve dönüşüm anlayışı hakim olmuştur. Bu değişim ve dönüşümlerin etkisiyle geleneksel kamu yönetimi anlayışı terk edilerek yeni kamu yönetimi anlayışına geçilmiştir. Yeni kamu yönetimi anlayışı ile birlikte yapılan değişikliklerden biri de denetim alanında olmuştur. Uzun süre yapılan geleneksel denetim türleri artık beklentileri karşılamamaya başlamıştır. Bu nedenle kamu harcamalarının yasalara ve mevzuata uygunluğunun yerine, verimlilik, etkinlik ve tutumluluk unsurlarının hakim olduğu yeni bir denetim türü olan performans denetimi anlayışı hakim olmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Türkiye'deki yerel yönetim birimleri olan; il özel idareleri, belediyeler ve büyükşehir belediyelerinin yönetim şekilleri, idari yapıları ile denetim türleri ve bunları denetleme yetkisine sahip birimler incelenmiştir. Çalışmanın asıl konusu, Türkiye'de yerel yönetim birimlerinde uygulanan performans denetiminin mevcut durum değerlendirmesi yapılarak Kütahya belediyesi örneği üzerinden tüm yönleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen veriler ışığında yerel yönetimlerde yapılan performans denetiminde ortaya çıkan sorunlar tespit edilerek, etkin bir performans denetiminin yapılması için çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, as a result of the effects of factors such as globalization, competition and technological developments in the world, a change and transformation understanding has been dominant in the application and theory of public administration throughout the world. With the effect of these changes and transformations, the concept of public administration has been abandoned and the concept of new public administration has been changed. One of the changes made with the new public management approach was in the field of audit. Long-term traditional types of control have not started to meet expectations. For this reason, instead of conforming to the laws and regulations of public expenditures, the concept of performance audit, which is a new type of control dominated by the elements of efficiency, efficiency and attitudes, began to dominate. In this study, the local government units in Turkey; the governance forms of the special provincial administrations, municipalities and metropolitan municipalities, their administrative structures and the types of audit and the units that have the power to control them have been examined. The main subject of the study, performed due diligence audit of the performance of local government units in the implementation of all aspects of Turkey were explained through the example of Kütahya Municipality. In the light of the data obtained at the end of the study, the problems arising in the performance audit in the local administrations were identified and solutions were proposed for an effective performance audit.