Yeni Anayasal düzende Partili Cumhurbaşkanlığı
Partisan Presidenty in new Constitutional system
- Tez No: 624034
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Anayasa, Cumhurbaşkanı, Değişiklik, Sistem, Erk, Constitutuion, President, Amendment, System, Power
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
2017 yılında gerçekleştirilen anayasal değişiklikler çerçevesinde Türkiye'de yeni bir anayasal düzen kurulmuştur. Yeni anayasal düzenin odağında Cumhurbaşkanı olduğu için yeni model Cumhurbaşkanlığı sistemi olarak nitelendirilmiştir. Parlamenter sistemden ve başkanlık sisteminden esinlenerek tasarlanmış olan bu sisteme Türkiye'ye özgü bazı nitelikler eklenmiş, bu şekilde Türk tipi bir sistem yaratılmıştır. Cumhurbaşkanlığı sisteminin önemli unsurlarından birisi Cumhurbaşkanının partili olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Within the framework of constitutional amendments in 2017, a new constitutional system has been established. Since the President has been at the centre of the new system, this system has been called as Presidency System. The new system has not only been inspired by parliamentary and presidency systems, but also added with some features special to“Turkish experience”. One of the main features of Presidency System in Turkey is the political party membership of the President.