Cahiliye dönemi Arap edebiyatında nesir
  1. Tez No: 624039
  2. Yazar: İBRAHİM ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEVAT ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: cahiliye, cahiliye dönemi, nesir, Arap edebiyatı, cahiliye şiiri, jahiliyyah, jahiliyyah period, prose, Arabic literature, jahiliyyah poetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Arap edebiyatı tarihinde nesir önemli bir yer tutmaktadır. Cahiliye döneminde şiirle beraber nesrin konuları olan hitabet, kıssalar, meseller, hikmetli sözler ve kâhinlerin secili sözlerinin de Arap edebiyatının gelişmesine katkıları olmuştur. Cahiliye dönemine ait nesir eserler az sayıda olsa da bunun şiirden sonra Arap edebiyatının temelini oluşturduğu söylenebilir. Konu hakkında yürütülen tartışmaların Cahiliye döneminde nesir türünün var olup olmadığına dair görüş ayrılıklarından çok o dönemdeki nesir sanatının aslını ne kadar koruduğu ile ilgili olduğu görülmektedir. Hem bazı oryantalistlere göre hem de Arap edebiyat tarihçilerinin çoğuna göre Cahiliye döneminde nesir az da olsa vardır. Aynı zamanda Cahiliye dönemine ait nesrin bir kısmının Hicri 1. ve 2. Yüzyılda da aslını koruduğu yönünde güçlü görüşler vardır. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'deki dil ve üslup bu eserlerin Cahiliye döneminde de var olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, İslam'ın ortaya çıkışına yakın olan döneme kadar, nesir alanında ciddi bir gelişmenin olmadığı ve yazılı kaynaklara pek rastlanmadığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The prose has a wide coverage in the Arabic literature history. From the debates about the rhetoric, stories, parables, erudite words and soothsayer's allusive wordsof the Jahiliyyah period it can be seen that those phenomenons made contributions to the development of Arabic literature. Despite the amount of prose materials of jahiliyyah is quite few, after the poetry, it's known that these materials form the foundation of Arabic literature. Meanwhile, the debates about the topic are related to what extent the prose art of that period preserved its origin rather than diversity of views on the existence of Jahiliyyah prose. Both according to some orientalists and to the most of Arab litterateurs, despite its fewness, the jahiliyyah prose exists. In the mean time, there are strong views that claim a part of prose which belongs to Jahilliyah period existed in the first and second centuries of Hijra. On the other hand, both the language and the style used in the Qur'an shows that these materials were exist in the Jahiliyyah period. However, it's understood till the first period of Islam's emergence, there was neither any serious development of prose nor many written materials.