Cahiliye dönemi edebiyatında siyaset ve tezahürleri
Politics and its manifestations in the literature of the age of ignorance
- Tez No: 827128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT SALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Cahili Dönemi Edebiyatı, Kabilenin Siyasi Sistemi, Siyasi Sistemlerin Temelleri, Siyasi Sığınma, Siyasi Edebiyat ve Türleri, Literature of The Pre-Islamic Era, The Tribal Political System, Foundations of Political Systems, Political Asylum, Political Literature and Its Types
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, cahiliye dönemdineki siyasî hayatın gerçeğini ortaya koyan, eski Arap edebiyatındaki tezahürlerini şiir ve nesir bağlamında beyan etmektedir. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, araştırmanın konusu, önemi ve hedefi ele alındıktan sonra daha önce konuyla ele alınan çalışmalar ve çalışmada izlenen metot hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde siyaset ve vatan kavramlar dil ve terminolojide tanımları ve İslam öncesi dönemdeki kökleri hakkında malumat verilmiştir. Ayrıca Arap Yarımadası'ndaki siyasi sistemlerin biçimleri (monarşi, kabile sistemi) ve bunlarla çalışan gruplar hakkında kısa tarihsel bilgiler serdedilmiştir. Bunların yanı sıra kalıtım, egemenlik, hakim, hukuk, sinirlilik, tavsiye ve konseyleri gibi monarşik ve kabile sistemlerinin dayandığı temelleri tınıtılmış ve bunlara dair şiirsel ve nesirsel örnekler verilmiştir. İkinci bölümde cahiliye dönemdeki siyasi çatışmanın doğası ve aynı evde kabilenin liderliği için mücadele, farklı kabileler arasındaki çatışma, Pers ve Romalılar gibi komşu Arap ve yabancı krallıklarla çatışma ve siyasi-dini çatışmalar hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca İslam öncesi dönemdeki bazı siyasi fenomen ve ittifaklar, siyasi sığınma, eleştiri veya siyasi muhalefet gibi konular ele alınıp incelemiştir. Bunların yanısıra siyasi edebiyat kavramı ve gurur, övgü, ağıt, siyasi hiciv gibi edebiyat türleri ele alınmış ve bunlarla ilgili delil ve örnekler getirilmiştir. Sonuçta ise cahiliye döneminde siyasi hayatın tezahürleri, edebiyatla ilgili yönleri ve bu dönemde var olan siyasi sistemlerin Arap edebiyatına olan önemli etkileri gibi konuyla ilgili elde edilen tespitler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study came in the race to reveal the nature of political life in the pre-Islamic era, and to show its manifestations in ancient Arabic literature, poetry and prose. The study consists of an introduction, two chapters, and a conclusion. The introduction deals with the topic, importance and purpose of the thesis, after those previous studies and the followed approach. The first chapter: introduces the concept of politics and homeland in language and terminology, and explains their origins in the pre-Islamic era, while providing brief historical information about the forms of political systems in the Arabian Peninsula (the monarchy and the tribal system), and the entities operating within them, in addition to tell about foundations on which the monarchy and tribal systems are based. Such as inheritance, sovereignty, prevailing law, tribalism, consultation and its councils, and proving all of the above with appropriate poetic and prose evidence. The second chapter: talks about the nature of the political conflict in the pre-Islamic era and its types, such as the struggle over the leadership of the tribe in the same house, the conflict between the different tribes, the conflict with the neighboring Arab or non-Arab kingdoms such as the Persians or the Romans, and the religious political conflict, in addition to dealing with some political phenomena in the pre-Islamic era by research and study as a phenomenon Political debates, political alliances, political asylum, and criticism or political opposition. The chapter concludes with a discussion of the concept of political literature and its types, such as pride, praise, lamentation, and political satire, and the representation of these topics with appropriate literary evidence. Conclusion: It contains a statement of the most important results emerging from the study, VI such as revealing the development of political life among Arabs in pre-Islamic times, and explaining the great impact of political life and its phenomena in enriching Arabic literature.