İbn Berrecân tefsirinde işârî yön
Ishari direction in the interpretation of Ibn Berrecân
- Tez No: 624040
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Endülüs, İbn Berrecân, İşâri tefsir Müfessir, Tefsir, Andalus, Ibn Barraghan, Ishari commentary, Commentator, Commentary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İbn Berrecân, İslam kültür ve medeniyeti açısından çok önemli bir yere sahip olan Endülüs'te doğmuş ve orada yetişmiş olan bir şahsiyettir. Endülüs medeniyeti, zengin kültür ve birikimiyle birçok ilim adamı ve mutasavvıf yetiştirmiştir. İbn Berrecân, eserleriyle beraber, İslam bilim araştırmalarıyla son dönemlerde tanınmış olan bir şahsiyettir. Bundan dolayı onunla ilgili malumatlar kısıtlıdır. Onunla ilgili kısıtlı malumatların günümüze ulaşamamasının bir sebebi de Endülüs'te meydana gelmiş olan siyasi çekişmeler ve fakih-mutasavvıf karşıtlığıdır. İşâri tefsir, Kur'an-ı Kerim'in batınî yorumlamaları içerisinde en muteber ve meşru olanıdır. İşâri tefsirin doğuşu ve işârî tefsir akımı, Hz. Muhammed (sav)'in dönemine dayandırılmaktadır. Bu araştırmamızda, işâri tefsir açısından önemli bir yere sahip olan İbn Berrecân'ın 'Tenbihu'l-Efhâm ila Tedebburi'l-Kitabi'l-Hakîm ve Taa'rrufi'l-Âyâti ve'n-Nebei'l-A'zim' adlı tefsirinin işârî yönlerini ele aldık.
Özet (Çeviri)
Andalus has great importance in terms of Islam culture and civilization. Andalus Civilization had brought up many scientists and Sufi with its rich and cultural background. Ibn Barraghan is one of those who had been brought up by Andalus Civilization. Ibn Barraghan is someone who has been known recently with his Islam Science research and his works. So, there is a limited information about him. There is another reason why the limited information has not reached; it is that there were political conflicts and controversy between scribes and Sufis. Ishari Commentary is the most respected and valid one amongst the esoteric interpretations. The birth and movement of Ishari Commentary have been based on the time of Prophet Muhammed. We discussed ishari aspects of commentaries such as İbn Barraghan, 'Tenbihu'l-Efhâm ila Tedebburi'l-Kitabi'l-Hakîm ve Taa'rrufi'l-Âyâti ve'n-Nebei'l-A'zîm' which have great importance in terms of ishari commentary.