Viyana Satım Sözleşmesi'nde satıcının ayıptan doğan sorumluluğu
The seller's liability from defective goods under Vienna Convention
- Tez No: 624042
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Viyana Satım Sözleşmesi, CISG, Sözleşmenin Esaslı İhlali, Malların Sözleşmeye Uygunluğu, Ayıp, Ayıplı İfa, Alıcının Seçimlik Hakları, Erken Teslim, Sözleşmeden Dönme, Convention on International Sale of Goods, CISG, Fundamental Breach of a Contract, Conformity of Goods, Defect, Defective Performance, Remedies for the Buyer, Early Delivery, Avoidance of the Contract
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Milletlerarası mal satımı sözleşmelerini uluslararası alanda yeknesaklaştırma girişimlerinin ardından 11 Nisan 1980 tarihinde Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG), altı resmî dilde tercüme edilerek birçok devlet tarafından imzalanmıştır. CISG'e üye devletler ve kanunlar ihtilafı kuralları uyarınca CISG'e üye bir devletin hukukuna atıf yapıldığı takdirde uygulama alanı bulan CISG'te taraflar arasında pratikte en çok karşılaşılan uyuşmazlık malların sözleşmeye uygun teslim edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Kıt'a Avrupası hukuk sistemlerinde ifa engelleri arasında düzenlenen satıcının ayıptan doğan sorumluluğu, CISG'te“malların sözleşmeye uygunluğu”başlığı altında 35'inci maddede kaleme alınmıştır. Bu maddenin özellikle CISG'in 25'inci maddesi uyarınca belirtilmiş esaslı ihlal kavramı ve ayıplı teslim edilen mal ile satıcının sözleşmeyi esaslı ihlal etmesi hâlinde alıcının seçimlik haklarında oluşturacağı değişikler üzerinde durulmuştur. Çalışmamızda CISG'in tarihçesinden başlanarak, uygulama alanı incelendikten sonra CISG kapsamında ayıp kavramı, ayıplı teslim ve satıcı açısından doğuracağı sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Following efforts to uniform the international sale of goods, the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG) was translated into six official languages and signed by many states. In practice, the most common dispute between the parties under CISG, which applies to the member states or by the conflict of law which attributes to one of the CISG member states, is that the goods are not delivered in accordance with the contract. The seller's liability, which is regulated amongst irregularities of performance in Civil Law, is set in Article 35 under the title of conformity of goods in the CISG. In particular, the notion of the fundamental breach under Article 25 of the CISG and how a defective performance of the goods constitutes a fundamental breach changes the buyer's remedies are discussed. In our study, starting from the history of CISG, after examining the field of application, the notion of the defect, defective delivery, and the liability will be born on seller within the scope of CISG were examined.