Tüketici satış sözleşmesinde satış konusu malın ayıplı olmasının sonuçları (TKHK m.11)
The results of defective goods in a consumer sales contract (which is regulated in art. 11 of the law on protection of consumers, no. 6502).
  1. Tez No: 654693
  2. Yazar: ABDİL ÇÜRÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEHBİ UMUT ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Satış Sözleşmesi, Ayıplı Mal, Ayıptan Doğan Sorumluluk, Tüketiciye Tanınan Seçimlik Haklar, Responsibility for Defective Goods, Defective Goods, Consumer Sale Contracts, Consumer's Optional Rights
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Çalışmamızın konusu;“Tüketici Satış Sözleşmesinde Satış Konusu Malın Ayıplı Olmasının Sonuçları (TKHK m.11)”dır. Çalışma ile tüketici satış sözleşmesi ve tüketici satış sözleşmesinde malın ayıplı olması halinde satıcının ayıptan doğan sorumluluğu incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde tüketici satış sözleşmesi ele alınmıştır. Bu çerçevede; tüketici satış sözleşmesinin niteliği, unsurları, özellikleri, tarafları, taraflarının hak ve borçları ile temerrüt hali açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde sözleşmeye konu malın ayıplı çıkması halinde satıcının ayıptan doğan sorumluluğu ele alınmıştır. Bu çerçevede ayıbın tanımı yapılmış, ayıbın kapsamının belirlenmesinde 1999/44 sayılı Yönerge ve Viyana Sözleşmesi'nin etkisi ve tartışmalı yönleri ele alınmıştır. Devamında ayıbın türleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre ayıbın ölçütlerinin neler olduğu ve hangi şartlarda satıcının malın ayıplı olmasından sorumlu tutulacağı hususlarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde tüketici satış sözleşmesinde satılanın ayıplı olmasının sonuçları incelenmiş, tüketicinin sahip olduğu seçimlik haklar; nitelikleri, hükümleri ve kullanılma zamanları itibariyle incelenmiştir. Bölümün sonunda da satılanın ayıplı olması halinde tüketicinin sahip olduğu hakların yarışması ele alınmıştır. Satışa konu malın ayıplı çıkması ve satıcının ayıptan sorumluluğu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda ayrı düzenlemelerle ancak benzer mahiyette ele alınmıştır. Bu çalışmanın konusu, tüketici satış sözleşmesi ve bu sözleşmelerde malın ayıplı çıkması hâli olduğu için, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'daki düzenlemeler esas alınmıştır. Ancak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da hüküm bulunmayan hallerde TKHK'nın 83. maddesi gereğince genel hükümlere ve bazı hallerde konunun daha iyi izah edilmesi için yeri geldikçe o konunun 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda ne şekilde düzenlendiğine ve tarafların hukuki durumları bakımından karşılaştırmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is;“The results of defective goods in a consumer sales contract (which is regulated in Art. 11 of the Law on Protection of Consumers, No.6502). Consumer sale contracts and the responsibility of seller for defective goods in consumer sale contracts are examined in this study. In the first part of our study, the consumer sales contracts are examined. In this context; the definition of consumer sales contract and its elements, features, contracting parties, the claims – debits and the defaults of parties are described. In the second part of our study, the responsibility of seller for defective goods in consumer sale contracts is determined. In this context; firstly, deficiency is defined. Then, the effects and debates of Directive on Certain Aspects of the Sale of Consumer Goods and Associated Guarantees (1999/44/EC) and Vienna Convention (CISG) are examined to determine deficiency's scope. Afterwards; sorts of deficiency, what criterions are necessary for deficiency and which conditions are necessary for responsibility of the deficient goods are explained according to the Law on Protection of Consumers. In the third part of ourstudy, the results of defective goods in consumer sale contracts are examined. Then optional consumer rights are investigated in terms of qualifications, terms and times of use. At the end of the section, if the sold is defective, the competition of the rights that the consumer has is discussed. The defective goods and the seller's responsibility for deficient are edited seperatedly both the Law on Protection of Consumers and the Turkish Code of Obligations. However, the legal regulations which are involved in both laws are quite similar. The subject of our study is; ”The results of defective goods in a consumer sales contract. That's why; the thesis is based on the Law on Protection of Consumers. However, if there aren't any provisions in the Law on Protection of Consumers, the Turkish Code of Obligations is applied because of Art. 83 of the Law on Protection of Consumers. The regulation of Art. 83, makes reference to general provisions (especially Turkish Code of Obligations). When the place comes, some comparisons are considered between the Law on Protection of Consumers and Turkish Code of Obligations.