Üç farklı doğal sürfaktan preparatı poraktant alfa, kalfaktant ve beraktant'ın respiratuvar distres sendromu tedavisindeki etkinliğinin ve güvenliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness and safety of the three different natural surfactan preparator poractant alpha, kalfaktant and beraktant in the respiratory distres syndrome treatment
- Tez No: 624074
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Respiratuar distres sendromu, poraktant alfa, beraktant, kalfaktant, fraksiyone oksijen, ortalama hava yolu basıncı, Respiratory distress syndrome, poractant alpha, beractant, calfactant, fractionated oxygen, mean airway pressure
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmada yaygın olarak kullanılan hayvan kaynaklı üç farklı doğal sürfaktan preparatı Poraktant Alfa, Kalfaktant ve Beraktant'ın Respiratuvar Distres Sendromu tedavisindeki etkinliğinin ve güvenliğinin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve yöntem: Haziran 2019 ile Ocak 2020 arasında, hastanemiz yenidoğan yoğunbakım servisinde yatan; doğum haftası 35. Gebelikhaftası vealtında preterm yenidoğan yaş grubunda RDS tanısı almış ve surfaktan verilmesi gereken; 5. dakika APGAR skoru 3'ün altında, majör konjenital malformasyonu, kromozom anomalisi, konjenital kalp hastalığı, erken neonatal sepsisi, pulmoner hipoplazisi, diafragma hernisi olmayan bebekler çalışma grubuna alındı. RDS tanısı almış 66 hasta poraktant alfa, beraktant ve kalfaktant grubu olarak üç adet 22'li gruplara randomize bir şekilde dağıtılarak ayrıldı. Her üç gruba ilk surfaktan dozu 200 mg/kg, sonraki dozlar 100 mg/kg olarak eşit dozlarda uygulandı. Bulgular: Üç grubun ilk 28 gün belirli zaman noktalarındaki FiO2 ve ilk 48 saat belli zaman noktalarındaki MAP gereksinimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Grupların, nekrotizan enterokolit, prematürite retinopatisi, pnömotoraks, intraventriküler hemoraji, patent ductus arterious, bronkopulmoner displazi ve pulmoner hemoraji insidansları arasında anlamlı fark yoktu. Sonuç: RDS'de, poraktant alfa, beraktant ve kalfaktant tedavisinin, FiO2 ve MAP gereksinimini azaltmak ve ciddi pulmoner ve pulmoner olmayan komplikasyonların önlenmesi açısından birbirine üstünlüğü yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the efficacy and safety of three different animal-derived natural surfactant preparations poractant alfa, calfactant and beraktant in the treatment of Respiratory Distress Syndrome. Material and method: Between June 2019 and January 2020, our hospital admitted to in the neonatal intensive care service; babies who are ≤35 weeks gestation and diagnosed with RDS and surfactant should be given babies without 5th minute APGAR score under 3, major congenital malformation, chromosomal anomaly, congenital heart disease, early neonatal sepsis, pulmonary hypoplasia and diaphragmatic hernia were included in the study group. 66 patients diagnosed with RDS were randomly assigned to three groups of 22 as poractant alpha, beractant and calfactant groups. The first surfactant dose was 200 mg / kg, and the next dose was 100 mg / kg in equal doses for all three groups. Findings: There was no statistically significant difference between the three groups FiO2 at certain time points in the first 28 days and MAP requirements at the first 48 hours at certain time points. There were no significant differences in the incidence of necrotising enterocolitis, retinopathy of prematurity, pneumothorax, intraventricular haemorrage, patent ductus arterious, bronchopulmoner dysplasia and pulmoner haemorrage among the groups. Results: In RDS, there is no superiority in the treatment of poractant alpha, beractant and calfactant in reducing the need for FiO2 and MAP and in preventing serious pulmonary and non-pulmonary complications.