Meslek liselerindeki programlama temelleri dersinde karşılaşılan sorunlar üzerine bir inceleme
A study on problems faced in programming basis course in vocational high schools
- Tez No: 624075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ARPACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Programlama, Programlama öğretimi, Kodlama, Programlama Temelleri dersi, Meslek lisesi Programlama Temelleri dersi, Programlama dilleri, Algoritma, programming, programming education, coding, programming basis course, vocational high school, programming languages, the algorithm
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu araştırma ile Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri alanının da var olan Programlama Temelleri derslerindeki temel problemlerin ortaya çıkarılması, bu problemlerin en aza indirilebilmesi için sorunlara çözüm önerilerinde bulunulması amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmanın amacına yönelik öğrenciler ile anket ve görüşme, öğretmenlerle görüşmeler yapılmıştır. Bu kapsamda, araştırmanın modeli, araştırma grubu, araştırma süreci, araştırmada kullanılan veri toplama araçları ve elde edilen verilerin analizinde kullanılan istatistiksel yöntem ve teknikler açıklanmıştır. Bu çalışmada; araştırma sorularına yeterli şekilde cevap bulabilmek amacıyla, nitel ve nicel verilerin kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden eşzamanlı üçgenleme deseni kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada Programlama Temelleri dersinde yaşanan sorunlar hakkında elde edilen bulgular öğrenci ve öğretmenler açısından ele alınmıştır. Öğrenciler açısından; bölüm tercihininde bulunurken iş bulma kolaylığı ve güncel bölüm olmasını dikkate aldıklarını fakat kendi yeteneklerine göre bölüm tercihinde bulunmadıkları, programlama temelleri dersini sevmemelerinden dolayı sorun yaşadıkları ve öğrencilerin dersi daha farklı şekillerde işlemeyi talep ettiği görülmüştür. Öğretmenler açısından ise öğrencilerin akademik seviyelerinin düşük olması, ders seviyesinin öğrencilere ağır gelmesi, öğretmenlerin müfredatı tam olarak bitirememesi ve öğrencilerin derse karşı ilgisizliklerinin temel sorunlar olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç: Meslek Lisesi Programlama Temelleri dersinde karşılaşılan sorunların öğrencilerin hazır bulunuşluklarına bağlı olduğu, öğrencilerin ortaöğretim seviyesine daha başarılı bir şekilde gelmesi gerektiği, kullanılan ders kaynaklarının farklılaşabileceği, öğrencilerin seviyesine uygun olarak güncellemeler yapılması, derslerde karşılaşılan sorunlara bir çözüm olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to reveal basic problems in programmıng basis courses which are in information technologies in vocational high school and to offer solutions to minimize these problems. Method: Questionnaire and interviews with students and interviews with teachers were done for the study. In this context, the research model, research group, research process, data collection tools used in the study and statistical method and techniques used in the analysis of the obtained data were explained. In this study, Concurrent – Triangulation Design from mixed research methods, in which qualitative and quantitative data is used, was used to find effective answers to the research questions. Findings: In this study, findings of problems faced in programming basis courses were discussed in terms of students and teachers. It is found out that students considered the department popular and offering job opportunities when they chose it but they did not make their choice according to their abilities also they had problems because they did not like programming basis courses and they demanded different methods for this course. Also, teachers stated the main problems as students had lower academic levels, course levels were harder for students, teachers could not finish the syllabus and students' indifference to the courses. Result: It was found out that the problems faced in the Programmıng Basis courses depend on students' readiness and students have to have better education before secondary education. Differentiating course books and updating books according to levels of the students can be solutions to the problems in the courses.