Üçüncü basamak yenidoğan yoğun bakım ünitemizde kullandığımız sürfaktan preparatlarının prematüre bebeklerdeki etkinlik karşılaştırması
Comparison of the effectiveness of surfactant preparations used in our tertiary neonatal intensive care unit in premature infants
  1. Tez No: 975508
  2. Yazar: RECEP DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAŞTUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beraktant, kalfaktant, komplikasyonlar, poraktant alfa, Beractant, calfactant, complications, poractant alfa, respiratory distress syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üç yaygın hayvan kökenli doğal sürfaktan preparatı poraktant alfa (curosurf®), kalfaktant (infasurf®) ve beraktant (survanta®)'ın Respiratuvar Distres Sendromu (RDS) tedavisindeki güvenlik ve etkinliklerinin mukayese edilmesini hedefledik. Gereç ve yöntem: 2018 ile 2025 yılları arasında, hastanemiz yenidoğan yoğunbakım ünitesinde yatan; doğum haftası 36. gebelik haftasından küçük, RDS tanılı ve sürfaktan tedavisi gerektiren; korioamniyonitli anne bebeği, mekonyum aspirasyon sendromu (MAS), majör konjenital anomalisi, konjenital kalp hastalığı, erken neonatal sepsisi, hidropsfetalis, akciğer hipoplazisi, diafragma hernisi olmayan bebekler çalışma grubuna alındı. RDS tanısı almış 255 hasta poraktant alfa, kalfaktant ve beraktant grubu olarak üç adet gruba ayrıldı. Her üç grup, hasta evrakları ve görüntüleme kayıtları değerlendirilerek yapılan retrospektif arşiv taramalarıyla incelendi. Bulgular: Çalışmada beraktant grubunda 87, poraktant alfa grubunda 85 ve kalfaktant grubunda 83 olmak üzere toplam 255 hasta yer almıştır. Grupların başvuru yerine göre dağılımları, cinsiyeti, doğum şekilleri, gestasyon haftaları, doğum ağırlıkları, tekrarlayan sürfaktan ihtiyaçları, nazal solunum desteği, sürfaktan sonrası FiO₂ (Fraktion of inspired oxygen) %30'un altına düşme süresi, oda havasına geçme süresi ve solunum iş yükünde azalma istatistiksel olarak benzerdir. Beraktant grubundaki pulmoner mekaniklerde düzelme oranı poraktant alfa grubuna göre istatistiksel olarak yüksektir. Kalfaktant grubundaki pulmoner mekaniklerde düzelme oranı beraktant ve poraktant alfa gruplarından istatistiksel olarak farklı değildir. Beraktant grubundaki bronkopulmoner displazi (BPD) oranı poraktant alfa grubuna göre istatistiksel olarak düşüktür. Kalfaktant grubundaki BPD oranı beraktant ve poraktant alfa gruplarından istatistiksel olarak farklı değildir. Grupların prematüre retinopatisi (ROP) dağılımları istatistiksel olarak farklı değildir. Proktant alfa grubundaki intrakraniyal kanama (İKK) oranı istatistiksel olarak yüksektir. Grupların periventriküler lökomalazi (PVL), nekrotizan enterokolit (NEK), tedavi ihtiyacı olan patent duktus arteriozus (PDA) ve mortalite dağılımları istatistiksel olarak farklı değildir. Sonuç: Pulmoner olmayan komplikasyonlar açısından üç grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Poraktant alfa grubunda entübasyon süresi, BPD ve İVK oranları grubunda daha yüksek saptanmıştır. Pulmoner mekaniklerdeki düzelme beraktant grubunda poraktan alfa grubuna göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. Kalfaktan alan grubun başlangıçta diğer gruplardan ve 6. saatinde beraktant grubuna göre daha yüksek FiO₂ düzeyine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: : This study aimed to compare the safety and efficacy of three commonly used animal-derived natural surfactants poractant alfa (Curosurf®), calfactant (Infasurf®), and beractant (Survanta®) in the treatment of neonatal respiratory distress syndrome (RDS). Materials (Patients) and Methods: A retrospective review was conducted on preterm infants (<36 weeks gestation) diagnosed with RDS and treated with surfactant between 2018 and 2025 in our NICU. Exclusion criteria included infants of mothers with chorioamnionitis, meconium aspiration syndrome, major congenital anomalies, congenital heart disease, early neonatal sepsis, hydrops fetalis, pulmonary hypoplasia, and diaphragmatic hernia. A total of 255 infants were divided into three groups: poractant alfa (n=85), calfactant (n=83), and beractant (n=87). Patient records and imaging data were evaluated for clinical outcomes and complications. Results: The study included 87 infants in the beractant group, 85 in the poractant alfa group, and 83 in the calfactant group. No statistically significant differences were found among the groups in terms of admission type, gender, delivery mode, gestational age, birth weight, need for repeat surfactant doses, nasal respiratory support, time to reduction of FiO₂ below 30%, time to breathing room air, or reduction in respiratory workload. Improvement in pulmonary mechanics was significantly greater in the beractant group compared to the poractant alfa group. Pulmonary improvement in the calfactant group did not differ significantly from either the beractant or poractant alfa groups. The incidence of bronchopulmonary dysplasia (BPD) was significantly lower in the beractant group than in the poractant alfa group, while the calfactant group showed no significant difference compared to the other two. There were no statistically significant differences among the groups regarding retinopathy of prematurity (ROP). The incidence of intraventricular hemorrhage (IVH) was higher in the poractant alfa group. No significant intergroup differences were observed for periventricular leukomalacia (PVL), necrotizing enterocolitis (NEC), patent ductus arteriosus (PDA) requiring treatment, or mortality. Conclusion: No significant differences were observed among the three groups in terms of non-pulmonary complications. In the poractant alfa group, intubation duration, and the rates of BPD and IVH were found to be higher. Improvement in pulmonary mechanics was statistically greater in the beractant group compared to the poractant alfa group. The calfactant group initially exhibited higher FiO₂ levels than the other groups and had higher FiO₂ at the 6th hour compared to the beractant group.