Çağdaş Türk sanatında 'malzeme' ve 'anlam' ilişkisi
Relationship between 'material' and 'meaning' in contemporary Turkish art
- Tez No: 624149
- Danışmanlar: PROF. NURSEREN TOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Sanatı, Malzeme, Anlam, Teknik, Sanatçı, Contemporary Turkish Art, Material, Meaning, Technique, Artist
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çağdaş Türk Sanatında 'Malzeme' ve 'Anlam' İlişkisi adlı bu tez çalışmasında sorunu 'malzeme' olan sanat akımlarını yabancı ve Türk sanatçılarının eserleri üzerinden incelenmiştir. Bu çalışmada 'malzeme' kavramı gündelik ve sıradan nesnelerin sanatın içerisine girmesi açısından ele alınmıştır. Malzemenin sanattın içerisinde kullanılması kübizm akımıyla gözlemlemek mümkündür fakat buradaki malzeme kullanımının mantığı daha önceki yıllarla aynı niteliği taşımamaktadır. Çalışmanın kapsamı olan 'malzeme' ve 'anlam' ilişkisinin başlangıcı Marcel Duchamp'ın 'Çeşme' adlı eseriyle birlikte ortaya çıktığını söyleye biliriz. Sonraki yıllarda teknolojinin gelişmesi, kitle kültürünün oluşması ve toplum yapısının melezleşmesi sanat akımlarındaki disiplinlerarası yapıyı da beraberinde getirmiştir. Çağdaş sanat olarak adlandırdığımız bu yapıda sanatçılar bellek, toplumsal dönüşüm, çevre, teknoloji, savaş, göç gibi birçok kavram ve düşünceden yola çıkarak çalışmalarını 'malzeme' ve 'anlam' ilişkisi üzerinden eserler üretmektedirler. Bu tez çalışmasında sanatçıların 'malzeme' kullanımındaki nedenlerini, malzeme seçimini ve kullanmış olduğu teknikle 'anlam' ilişkisi yerli ve yabancı sanatçılar üzerlerinden irdelenmiştir. Füsun Onur, Gülsüm Karamustafa, Belkıs Balpınar, Tayfun Erdoğmuş, İrfan Önürmen, Nezaket Ekici gibi önemli Türk sanatçıları çalışmanın merkezinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which is called the Relationship between 'Material' and 'Meaning' in Contemporary Turkish Art, the art movements, the problem of which is material, are examined through the works of foreign and Turkish artists. In this study, the concept of material is investigated in terms of the inclusion of everyday and ordinary objects into art. It is possible to observe the use of the material in art with the cubism movement, yet the rationale behind the material use here is not the same as the previous years. It is possible to claim that the beginning of the relation between material and meaning, which is the scope of the study, occurred with the work called 'Fountain' by Marcel Duchamp. In the following years, the development of technology, the formation of mass culture and the hybridization of the social structure brought along the interdisciplinary structure in the art movements. In this structure, which we call contemporary art, artists produce their works based on the relationship between 'material' and 'meaning' based on many concepts and thoughts such as memory, social transformation, environment, technology, war, migration. In this thesis, the reasons of the artists in the use of materials, the choice of materials and the relationship between the technique and the technique they use have been examined through local and foreign artists. Turkish artists such as Füsun Onur, Gülsüm Karamustafa, Belkıs Balpınar, Tayfun Erdoğmuş, İrfan Önürmen, Nezaket Ekici are at the center of our study.