Geri Dön

Kentsel atıkların 1950 sonrası çağdaş Türk sanatında kullanımı

The use of urban wastes in contemporary Turkish art after 1950

  1. Tez No: 568135
  2. Yazar: HEDİYE TÜRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER TAYFUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, Sanat, Tüketim Kültürü, Atık Nesne, Industrialization, Art, Consumption Culture, Waste Object
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89

Özet

Modern sanat akımlarıyla yeni bir yola giren resim sanatı; sanatın ne için neyi savunduğuna ilişkin sorular sormaya başlar. 19. yüzyılla birlikte gelişmekte olan teknoloji, üretim ile beraberinde gelen tüketim ilişkisinin birçok değişimlere yol açtığı bilinmektedir. Üretimin hızlı bir hal alması, kitle iletişim araçlarının gelişmişliği tüketim toplumunu ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte üretilen ürünlerin kısa sürede kullanılıp atılan bir hal alması ve bu durumun sanata da yansıması resim sanatının artık sınırlarının ortaya kalkmasıyla diğer disiplinleri de içinde barındırmasına neden olmuştur. Nesneler kendi işlevi dışında ya da gerçek anlamıyla, sanatçılar tarafından yeniden var edilerek sanat eseri haline getirilmeye başlanmıştır. Sanatçı elinde yeniden şekillenen bu nesneler artık yeni bir anlama ve sanat eseri niteliğine sahip olmuşlardır. Resim sanatı 1945 öncesinde yalnızca tuval resmi olarak nitelendirilirken 20. Yüzyılın başlarında artık atık nesne de resim sanatı içerisinde yerini almıştır. Kolaj tekniğiyle resim sanatında farklı malzeme kullanımının temelini atan Braque ve Picasso ile birlikte dönemin diğer sanatçılarının da katkılarıyla dada sanat akımında kolaj nesnel ve düşünsel bir boyut kazanmıştır. 1945 sonrasında sanatta meydana gelen gelişmeler sanatçının bireyselliğini ön plana atarak atık nesneyi kullanımında ve ifade etmesinde sonsuz anlam olanağı vermiştir. Böylece resim ve heykel kendi uygulama alanlarının dışına çıkarak diğer alanları da içine almış bununla birlikte sanat ile yaşam arasındaki sınır ortadan kalkmıştır. Atık nesne artık sanatçı için kedini ifade etme unsuru olmuş ve sanatçı onu hangi ifade biçimine sokarsa o anlamı taşımaya başlamıştır.

Özet (Çeviri)

Painting art which has entered a new way with modern art movements; he starts to ask questions about what art advocates for what it stands for. With the 19th century, it is known that the emerging technology and the relationship between production and emerging technology lead to many changes. The rapid growth of production and the development of mass media have led to the consumption society. However, the production of products produced in a short period of time, and the reflection of this situation in art, the art of painting, with the emergence of the boundaries of other disciplines has caused to contain. Objects that are not in use have been re-created by the artists in their real sense or in the real sense. These objects, which are reshaped in the hands of artists, have a new meaning and artwork. The art of painting was considered only as a canvas painting before 1945, while the waste object at the beginning of the 20th century took its place in the art of painting. With collage technique, Braque and Picasso, who laid the foundation for the use of different materials in the art of painting, together with the contributions of other artists of the period, collage has gained an objective and intellectual dimension in the art movement. The developments in art after 1945 gave the artist the infinite meaning in the usage and expression of the object by throwing the individuality of the artist to the forefront. In this way, painting and sculpture were taken out of their own fields and included other fields. The waste object is now an element for the artist to express the cat and in whatever way he expresses the artist began to have that meaning.

Benzer Tezler

  1. İstanbul'da günlük yaşam sahnelerinin Türk resim sanatına yansımaları

    Reflections on the Turkish painting art of daily life scenes in Istanbul

    EVREN KARAYEL GÖKKAYA

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. AYDIN AYAN

  2. Kentsel dokuda sokak kavramı ve değişim süreci İstanbul'dan seçilen örnek alanlar üzerinde bir değerlendirme

    Changes in the development of the street concept in urban structure an evaulation of case studies from İstanbul

    GÜVEN BATKIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. FULİN BÖLEN

  3. Bir kentsel metafor olarak Anastilosis, İstanbul'un ruminatif pozlarla yeniden okunması

    Anastylosis as an urban metaphor, rereading Istanbul with ruminative exposures

    İREM NAZ KAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SİNAN MERT ŞENER

  4. Yeşilyurt yerleşim alanının modern mimarlık mirası kapsamında potansiyelinin değerlendirilmesi

    Evaluation of the potential of the yeşilyurt settlement area in the scope of the modern architectural heritage

    EMİNE BAŞAK KÖRÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CEYLAN İREM GENÇER

  5. Güneydoğu Karadeniz'de (Trabzon) kentsel derin deniz deşarj etkisi altındaki alanlarda mikroplastik düzeylerinin belirlenmesi

    Determination of microplastic level in areas affected by urban deep sea discharge in the Southeastern Black Sea (Trabzon)

    SEMA ÇEBİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Deniz BilimleriKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. ALİ ALKAN