European Union's role in security sector reform in Afghanistan
Afganistan güvenlik sektörü reformunda Avrupa Birliğinin rolü
  1. Tez No: 624153
  2. Yazar: NESAR AHMAD BASHARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Güvenlik Sektörü Reformu, Birleşmiş Milletler, Çatışma Sonrası Barış İnşası, Ülke İnşası, Afghanistan, Security Sector Reform, European Union, Post-Conflict Peace Building, State Building
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Afganistan'da Güvenlik Sektörü Reformu (GSR), ülke kurumları önceki rejim ve iç karışıklar tarafından tahrip edildiğinde, 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve onun müttefiği olan devletlerin müdahalesiyle başladı. GSR gibi uluslararası müdahale kuvvetler varlığının, başarılı bir ülke inşa etme sürecine kadar güvenlik sektörü reformu ve ülkede güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması için gerekli olduğu görüşündeydi. Güvenlik Sektör Reformu, politik olmayan fakat sadece ülkenin değil vatandaşların da güvenliğinden sorumlu ve mesul olacağı etkili ve profesyonel güvenlik kuvveti meydana getirmek için esastı. Bu tezin faaliyet alanı, Avrupa Birliği tarafından (AB) sürece verilen katkıların önemini ortaya çıkarmaktır. AB farklı bölümlerdeki geniş desteklerinin yanı sıra Afganistan'ın Güvenlik Sektörü Reformunda kendisinin 2007 den bu yana başlayan güvenliği sağlama misyonundaki en temel katkısı denilebilecek emniyet ve adalet reformuna katkı sağlamıştır ki bu tezin, süreçteki katkılarının boyutunu ortaya çıkarmaya yoğunlaşmasıdır. Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı (BDSB) raporlarına göre: Afgan Ulusal Savunama ve Güvenlik Kuvvetleri (AUSGK); Afgan Sınır Güvenliği Kuvveti, Yerel Polisler, Ulusal Ordu, Hava Kuvvetleri, Ulusal Emniyet, Ulusal Sivil Emir Kuvveti, Özel Kuvvetler, Bölgesel Ordu ve Ulusal Güvenlik Müdürlüğü kapsamında Aralık 2018'den bu yana 352,000 seviyede aktif personel ile birlikte Afganistan'ın tüm güvenlik sektörünü çevreleyen geniş çaplı bir terim olarak kullanılır.
Özet (Çeviri)
The Security Sector Reform (SSR) in Afghanistan started with the intervention of United States of America (USA) and its allies in 2001 when the state institutions were destroyed by previous regimes and internal conflicts. with the international intervention forces presence as (SSR) suggests was needed for the reform of security sector until the successful state building process and the rebuilding of security forces in the country. (SSR) is essential for creating a security sector which is not political but an effective and professional security force that is responsible and accountable for the security of not just the state but the citizens too. The scope of this thesis is to find out the amount of contributions to the process by the European Union (EU). The EU apart from its vast assistance in different sectors in Afghanistan contributed in the reform of police and the justice reform which can be called as its main contributions in the SSR of Afghanistan through its police mission started from 2007 which is the concentration of this thesis to find out the extent of its contributions in the process. Afghan National Defence and Security Forces (ANDSF) is used as the wider term which covers the whole security sector of Afghanistan that include the Afghan Border Force, Local Police, National Army, Air Force, National Police, National Civil Order Force, Special Forces, Territorial Army, and the National Directorate of Security with the level of active 352,000 personnel as of December 2018 according to the report by the US Department of Defence (USDOD).