Dijital pazarlama araçları ile anlık satın alma kararı arasındaki ilişki
Relationship between digital marketing tools and instant purchasing decision
- Tez No: 624152
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM VEZİR OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Dijital Pazarlama, Tüketici Davranışları, Anlık Satın Alma Kararı, Social Media, Digital Marketing, Consumer Behavior, Instant Purchase Decision
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde sosyal ağların kullanım oranının devamlı olarak artması sonucunda işletmeler de göstermiş oldukları pazarlama faaliyetlerinde birtakım yeni açılımlara yönelmeye başlamışlardır. Sosyal ağların kullanımının artması ile birlikte karşılaşmış olduğumuz reklamların sayısında da bir hayli artışın olduğu gözlemlenmektedir. Bunun bir sonucu olarak, sosyal ağlarda karşılaşılan içerik ve reklamlar, dijital pazarlama faaliyetleri de tüketici davranışlarını şekillendirmektedir. Dolayısıyla, küresel rekabetin yoğun olduğu ortamda işletmelerin sürekli olarak var olabilmesi için, tüketici davranışlarının ciddi bir şekilde incelenerek doğru analiz edilmesi ve tüketicinin ihtiyaçlarına doğru mal ve hizmet ile karşılık verilmesi kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Bu çalışma ile sosyal medya reklamlarının tüketici davranışı üzerinde etkisinin var olup olmadığı, mevcut ise bu etkilerin neler olduğu ve hangi faktörlere göre değişiklik gösterdiği sorularına cevap aranmaktadır. Bu çalışmanın konusunu ve araştırmaya dahil olan problemini sosyal medya reklamlarının anlık satın alma kararları üzerine etkisinin olup olmadığı ve varsa bu etkinin hangi faktörlerden etkilenerek değiştiğinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Araştırma çalışma evreni olarak İstanbul ili Bakırköy ilçesinde ikamet eden ve 18 yaşından büyük tüketiciler belirlenmiştir. İstanbul ili Bakırköy ilçesinde toplam 220.000 kayıtlı nüfus bulunmaktadır. Bu nüfusun 168.000'i 18 yaşından büyük nüfusu oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmada en az 400 kişilik bir örneklem grubunun kullanılması gerekliliğinden hareketle 416 kişi ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. 50 kişilik bir pilot grup ile gerçekleştirilen pilot çalışması sonucunda anket formunda toplamda demografik sorular ile birlikte 42 ifade yer almıştır. Dijital pazarlama araçlarından reklam ile anlık satın alma kararları ölçekleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik yapılan analizlerden elde edilen sonuçlardan hareketle işletmelerin dijital ortamlarda tüketicilere yönelik yapacakları reklam faaliyetlerini arttırmaları ile birlikte tüketicilerin anlık satın alma kararlarının da aynı derecede artacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of the continuous increase in the use of social networks, businesses have started to look for new initiatives in their marketing activities. With the increase in the use of social networks, it is observed that there is a significant increase in the number of advertisements we encounter. As a result, content and advertisements encountered in social networks and digital marketing activities shape consumer behavior. Therefore, it is inevitable that the consumer behavior should be seriously examined and analyzed correctly and that the needs of the consumer should be responded to with the right goods and services in order to ensure the existence of the enterprises in an environment where global competition is intense. This study seeks to answer the question of whether social media advertisements have an impact on consumer behavior, and if so, what are the effects and what factors vary. The subject of this study and the problem included in the research is to determine whether social media ads have an impact on instant purchase decisions and if so, which factors affect this effect. Consumers older than 18 years of age living in Bakırköy district of Istanbul province were identified as the study population. There are a total of 220.000 registered population in Bakırköy district of İstanbul province. 168,000 of this population is the population older than 18 years. In this context, 416 individuals were analyzed in accordance with the necessity of using a sample group of at least 400 people. In the study, a questionnaire was used as a data collection tool. As a result of the pilot study conducted with a pilot group of 50 people, 42 expressions were included in the questionnaire form together with demographic questions. Based on the results obtained from the analyzes conducted to determine the relationship between advertising and instant purchase decision scales from digital marketing tools, it has been determined that the instant purchase decisions of consumers will increase with the increase in advertising activities for consumers in digital environments.