Tiroit hormonlarının ( T3 ve T4 ) yüksek frekanslı uyarım ile tetiklenen sinaptik plastisitenin depotansiyasyonu üzerine etkisi
The effect of thyroid hormones ( T3 and T4 ) on depotantiation of synaptic plasticity which is induced by high frequancy stimulation
  1. Tez No: 624186
  2. Yazar: YELİZ BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Depotantiation, Hippocampus, Rat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
TİROİT HORMONLARININ ( T3 VE T4 ) YÜKSEK FREKANSLI UYARIM İLE TETİKLENEN SİNAPTİK PLASTİSİTENİN DEPOTANSİYASYONU ÜZERİNE ETKİSİ YELİZ BAYAR Erciyes üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2017 Danışman: Prof.Dr. Nurcan DURSUN ÖZET Demansla karakterli pek çok hastalıkta, defektli sinaptik plastisitenin rolü vurgulanmaktadır. Bu hastalıklarda hipokampüs en önemli beyin bölgelerinden biridir ve demansa neden olan veya bu nedeni tetikleyen faktörler araştırmaların yaygın konusudur. Önceki projelerimizden elde edilen bulgular, normal tiroit hormon düzeylerinin sinaptik plastisitenin göstergeleri olan uzun dönemli güçlenme (UDG) ve uzun dönemli baskılanma (UDB) yanıtları arasındaki dengenin oluşmasında rol oynayabileceğini göstermektedir. Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarında azalmış UDG yanıtları ve stabil UDB yanıtları gözlenmiş ve bu bulgular, intrahipokampal tiroksin uygulanması ile teyit edilmiştir. Sinaptik plastisitenin üçüncü formu olan depotansiyasyon (DP) ise şu ana kadar bu bağlamda çalışılmamıştır. Bu çalışmada, tiroid hormonları ile sinaptik plastisite arasındaki ilişkiyi anlamak için, hipokampüse infüze edilen T3,T4 hormonlarının DP büyüklüğünü değiştirip değiştirmediği araştırılmıştır. Deneyler, yüksek frekanslı uyarım (YFU) sırasında (Serum fizyolojik) SF, T3-T4 infüze edilen ve düşük frekanslı uyarım (DFU) sırasında SF, T3-T4 infüze edilen 2 aylık Wistar albino erkek sıçanlardan oluşan (n= 7/ grup) 3 grup olarak gerçekleştirildi. İnfüzyon öncesi, perforan yol – dentat girus sinapslarının bazal etkinlik düzeylerinin birbirinden farklı olup olmadığı input – output ilişkilerine bakılarak incelendi. Depotansiyasyonun oluşumunda, YFU kalıbı olarak 1 sn süreli 100 Hz frekanslı 4 tekrarlı uyarım, DFU kalıbı olarak 1 Hz frekanslı 900 pulse uyarım kullanıldı. Böylece uyarılan nöron havuzundaki sinapslarda hem yeni sinaps oluşumu hem de silinmesi elektriksel olarak tetiklendi ve kayıtlandı. T4 hormonunun YFU sırasında uygulanmasının popülasyon spike (PS) genliğini değiştirmediği, eksitatör postsinaptik potansiyel (EPSP) eğimindeki zamansal değişimleri ise SF infüzyonu yapılanlardan biraz farklı olduğu gösterildi. T4 hormonunun DFU sırasında uygulanmasının popülasyon spike (PS) genliğini etkilediği (P≤0.04), eksitatör postsinaptik potansiyel (EPSP) eğimindeki zamansal değişimleri değiştirmediği (P≥0.07) bulundu. Bu sonuçlar, T4'ün YFS sırasında uygulanmasının DP yanıtı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı, DFU sırasında T4 uygulanmasının ise, DP yanıtı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. T3 hormonunun YFU veya DFU sırasında uygulanmasının popülasyon spike (PS) genliği ve eksitatör postsinaptik potansiyel (EPSP) eğimindeki zamansal değişimlerinin SF infüzyonu yapılanlar ile aynı olduğu gösterildi. Bu sonuçlara göre, T3'ün YFU veya DFU sırasında uygulanması, DP yanıtı üzerinde etkili olmadığını göstermektedir. Anahtar kelimler: T4; Depotansiyasyon, Hipokampüs, Sıçan
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THYROID HORMONES ( T3 AND T4 ) ON DEPOTANTIATION OF SYNAPTIC PLASTICITY WHICH IS INDUCED BY HIGH FREQUANCY STIMULATION. YELİZ BAYAR Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Physiology Master Thesis, September 2017 Supervisors: Prof.Dr.Nurcan DURSUN ABSTRACT In many diseases with dementia, the role of defective synaptic plasticity is emphasized. In these diseases, the hippocampus is one of the most important brain regions, and hippocampus related factors that cause or are responsible for dementia are the subject of extensive researches. Results of previous projects showed that normal thyroid hormone levels may play a role in the balance between long-term potentiation (LTP) and long-term depression (LTD) responses that are indicative of synaptic plasticity. Decreased LTP responses and stable LTD responses were observed in hyperthyroidism and hypothyroidism, and these results were confirmed by the application of intrahipocampal thyroxine infusion. Depotantiation (DP), the third form of synaptic plasticity, has not been studied recently. In this study, we aimed to learn the effect of infused T4 hormone on the depotantiatin magnitude and the relationship between T4 and synaptic plasticity. Experiments were performed by infusing SF, T3, T4 during HFS and SF, T3, T4 during LFS in anesthetized 2-month-old male rats through 3 groups (Wistar type (n = 7 / group). Before infusion, the baseline efficacy of perforant path - dentate gyrus synapses was examined using input - output relationships. Depotantiation was induced by a high-frequency stimulation (HFS;100Hz,1 sec, 4 times), followed by low frequency stimulation (LFS; 900-pulse stimulation at 1 Hz). Thus, both synapse formation and deletion were electrically triggered and recorded in synapses of the stimulated neuron pool. The infusion of T4 hormone during HFS did not show change in population spike (PS) amplitude but temporal changes of excitatory postsynaptic potential (EPSP) was slightly different compairing with that of SF infusion's results. The administration of T4 hormone during LFS affected the population spike (PS) amplitude (P≤0.04) , but temporal changes of excitatory postsynaptic potential (EPSP) was the same compairing with that SF infusion's results (P≥0.07) . According to these results, the application of T4 during HFS does not seem to have a significant effect on the DP response but the application of T4 during LFS seems to have a significant effect on the DP response. The infusion of T3 hormone during HFS and LFS showed that the temporal changes in population spike (PS) amplitude and temporal changes of excitatory postsynaptic potential (EPSP) slope were the same compairing with that of SF infusion's results. According to these results, the application of T3 during HFS or LFS does not seem to have a significant effect on the DP response.