6-18 yaş arası çocuk ve adolesanlarda akıllı telefon ve internet kullanımı ile anksiyete depresyon arasındaki ilişki
Relationship between anxiety depression and smartphone, using internet in children and adolescents who are between 6-18 years old
- Tez No: 624190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: akıllı telefon, sosyal medya, anksiyete, depresyon, adolesan, smartphones, social media, anxiety, depression, adolescent
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmamız, 4 Nisan 2017 ve 20 Mart 2018 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran 6-18 yaş arası, herhangi psikiyatrik hastalık tanısı almamış, kronik hastalığı olmayan ve psikiyatrik ilaç kullanmayan 407 katılımcı ile yapıldı. . Çalışmaya katılanların %45,2'si erkek, %54,8'i kız cinsiyetteydi. Erkeklerin (n=184) yaş ortalaması 13,86±2,991 iken, kızların (n=223) yaş ortalaması 13,87±2,767'di. Hastalar sosyodemografik bilgileri içeren anket ve ölçekler verilerek değerlendirmeye alındı. 23 sorudan oluşan Sosyodemografik Veri Formu çalışmacı, katılımcı ve katılımcı ailelerden bilgi alınarak dolduruldu. Depresyon ölçeği olarak Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (ÇDÖ); anksiyete ölçeği olarak durumluk ve süreklik kaygı Envanteri (STAI-1,STAI-2) (State- Trait Anxiety Inventory STAI-II) kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (The Statistical Package for Social Sciences) 17.0 paket programı kullanılarak değerlendirildi. Katılımcıların %71,7'sinin (n=292) cep telefonu vardı. %65,6'sının (n=267) akıllı telefonu varken, %6,4'ünün (n=26) telefonu akıllı telefon değildi. Telefonunda internet paketi olan 230 kişiydi ve bu da katılımcıların %56,5'ini oluşturmaktaydı. %36,1'lik (n=147) oranla whatsapp en sık kullanılan uygulama olarak bulundu. %14,5'lik (n=59) oranla instagram, %5,7'lik (n=23) oranla facebook, %2,7'lik (n=11)oranla diğer uygulamalar, en az olarakta %0,7'lik (n=3) oranla twitter kullanılmaktaydı. Çalışmamızda yapılan istatistiklere göre, cep telefonu, akıllı telefon ve akıllı telefondan sosyal medya kullanımı, anksiyete depresyon puanlarında belirgin olarak artışa neden olmaktadır. Çalışmamız, çocuk ve adolesanlarda akıllı telefon ve akıllı telefondan sosyal medya kullanımının giderek artması ve yol açtığı toplumsal sorunlar nedeniyle, ailelerin ve gençlerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study was conducted with 407 participants between April 4, 2017 and March 20, 2018 who were admitted to the Polyclinic of Child Health and Disease of Namik Kemal University who are between the ages of 6-18 and did not have any psychiatric disease, did not have chronic disease and did not use psychiatric medication . 45.2% of the respondents were male and 54.8% were female. The mean age of the males (n = 184) was 13,86 ± 2,991 while the mean age of the females (n = 223) was 13,87 ± 2,767. Patients were assessed by questionnaires and scales containing sociodemographic information. The Sociodemographic Data Form consisting of 23 questions was filled in by filling in the information from the participant and participant families. Depression Scale for Children (CDS) as a depression scale; State and Trait Anxiety Inventory STAI I-II were used as anxiety scale. The data obtained from the study were evaluated using the SPSS (The Statistical Package for Social Sciences) 17.0 package program. 71.7% (n = 292) of participants had mobile phones. 65.6% (n = 267) had a smartphone while 6.4% (n = 26) was not a smartphone. There were 230 people on the phone with internet packages, which accounted for 56.5% of the participants. WhatsApp was found to be the most frequently used application in 36.1% (n = 147). Instagram with 14.5% (n = 59), facebook with 5.7% (n = 23), other applications with 2.7% (n = 11), at least 0.7% (n = 3) ratio. According to our statistics, the use of social media on mobile phones and the use of smartphones causes a significant increase in anxiety depression scores. In this research , we studied on the increase of social media and smart phone usage with children and adolescents and it is emphasized that families and young people should be more careful about using social media and smartphones.