Fatih ve Baykara'nın gazellerinde dini unsurların karşılaştırılması
The comparison religious elements in the Ghazals of Sultan Mehmed II and Sultan Husayn Bayqara
- Tez No: 624191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ KIZILTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Baykara, Fatih, Klasik Şiir, Dini Motifler, Karşılaştırma, Husayn Bayqara, Fatih Mehmet II, Classical Poetry, Religious Motifs, Comparison
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Klasik şiir, akraba Türk topluluklarının ortak belleğini inşa eden tarihi ve kültürel unsurlardan biridir. Amacımız bu ortak belleği, birbirinin çağdaşı olan iki hükümdarın dilinden ortaya koymaktır. Çalışmamızda Fatih ve Baykara'nın şiirlerini derli toplu olarak içermeleri nedeniyle iki kaynağı temel aldık. Bunlardan ilki Muhammed Nur Doğan'ın, çeşitli nüshalardan yararlanarak oluşturduğu“Fatih Dîvânı ve Şerhi”adlı çalışmasıdır. Bu çalışmada çeşitli mecmualarda Fatih'e atfedilen metinleri de dahil ettiği Avni mahlasıyla yazılmış 74 gazel 2 kıt'a, 1 murabba, 6 beyit ve 1 mısradan oluşan toplam 84 şiir mevcuttur. Temel kaynaklardan diğeri, Talip Yıldırım'ın Türkiye'de bulunan tüm nüshalarıyla ortak bir metin hazırladığı“Baykara Divanı”adlı doktora çalışmasıdır. Çalışmada, Baykara'ya ait Hüseynî mahlasıyla yazılmış 201 gazel, 2 muhammes, 6 rubai ve 3 beyitten müteşekkil 212 adet şiir metni bulunmaktadır. Karşılaştırmayı esas alan çalışmamızda, öncelikle konu başlıklarına uygun beyitleri tespit ettik. Ardından bu beyitleri, klasik şerh yönteminin aşamalarına göre Türkiye Türkçesine aktardık. Beyitlerin anlatım düzenlerini tablo halinde haritalandırdık. Beyitler üzerine uyguladığımız bu haritalandırmayla, anlamsal olarak kilit öneme sahip kelimelerin bağlamlarını tespit etmeyi amaçladık. Giriş bölümünde çalışmanın amacına dair kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra ana hatlarıyla teorik ve metodik çerçeveyi izah etmeye çalıştık. Ardından çalışmada kullandığımız ana kaynaklar hakkında bilgi verdik. Son olarak Fatih ve Baykara'nın sanat anlayışları ve şiir telakkileriyle ilgili kısa bir değerlendirmede bulunduk. Asıl metinde ise iki divanda tespit ettiğimiz ortak kullanımlar üzerinden bağlamsal karşılaştırmayı tamamladık. Bu kısımda elde ettiğimiz bulguları sonuç bölümünde değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
Classical poetry is one of the historical and cultural elements that build the common memory of related Turkish communities. Our aim is to present this common memory through the poems of two contemporary sultans. In our study, we have based on two works because they contain the poems of Fatih and Baykara extensively. The first of these is Muhammed Nur DOĞAN's work called“Dīvān of Sultan Mehmed II with Commentary”which was created by making use of various copies. In this study, 84 poems are consisting of 74 gazels, 2 continents, 1 murabba, 6 couplets and 1 verse written in the Avni pseudonym, including the texts attributed to Fatih in various magazines. The other is the basic source of the Talip Yıldırım prepared a joint text with all copies in Turkey“ Dīvān of Hussein Baykara”says the doctoral studies. In the study, there are 212 poetry texts composed of 201 ghazal, 2 muhammes, 6 rubai and 3 couplets, written in the pseudonym Hussein Baykara. In our study based on the comparison, we first identified couplets that were appropriate to the subject headings. Then we have transferred these couplets with the conventional explain method to Turkey Turkish language. We have mapped the couplets' narrative patterns into tables. With this mapping we applied on couplets, we aimed to determine the contexts of keywords in terms of semantics. In the introduction, after a brief evaluation of the purpose of the study, we tried to explain the theoretical and methodical framework. Then we gave information about the main sources we used in the study. Finally, we made a short evaluation about Fatih's and Baykara's understanding of art and poetry conjectures. In the original text, we completed the contextual comparison based on the common uses we identified in the two divans. We evaluated the findings in this section in the conclusion section.