Fetal ultrasonografide klavikula boyunun doğumun ikinci evresine etkisi
The effect of clavicle lenght on the second stage of labor in fetal ultrasonography
- Tez No: 624203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ÜSTÜNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: vajinal doğum, fetal klavikula boyu, doğumun ikinci evresi, vaginal delivery, fetal clavicle length, second stage of delivery
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmamızda ultrasonografi ile fetal klavikula boyunu ölçerek bunun doğum eyleminin ikinci evresine olan etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran primipar 500 primipar gebe dahil edilmiştir. Bu gebelerin fetal klavikula boyu ile doğumun ikinci evresi arası ilişki incelenmiştir. Bulgular: 441 hasta vajinal doğum yapmıştır. 59 hasta ise sezeryan ile doğum yapmıştır. Fetal klavikula boyu arttıkça sezeryan olma ihtimali artmışır. Ayrıca vajinal doğum yapan hastalar incelendiğinde bu hastaların fetal klavikula boyutu arttıkça tam açıklık olarak ifade ettiğimiz doğumun ikinci evresinin uzadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Bir gebenin doğumuna karar verirken sadece ultrasonografi ile tahmini fetal ağırlık hesaplamak yetersizdir bunun yerine fetal klavikula ölçümünün de dahil edilmesi ile hastanın doğum şekline karar verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to examine the effect of this on the second stage of labor by measuring fetal clavicle length by ultrasonography. Materials and methods: 500 primipar pregnant, who applied to the gynecology and obstetrics clinic of the University of Health Sciences Bursa High Specialization Training and Research Hospital, was included. The relationship between the fetal clavicle length of these pregnant women and the second stage of delivery was examined. Results: 441 patients gave birth vaginally. 59 patients gave birth by cesarean. As the fetal clavicle length increases, the probability of being cesarean increases. In addition, when the patients who delivered vaginal delivery were examined, it was found that the second stage of delivery, which we expressed as full openness, increased as the fetal clavicle size increased. Conclusion: When deciding on the birth of a pregnant woman, it is insufficient to calculate the estimated fetal weight only by ultrasonography.