Geri Dön

Soğuk savaşın kökeni ve Türk dış politikası

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 62421
  2. Yazar: SIDDIK ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 120

Özet

108 ÖZET Bu çalışmamda iki dünya savaşı arası dönem, ikinci Dünya Savaşı ve ikinci Dünya Savaşı'nın bitiminden Turuman Doktrini' nin ilan edildiği tarihe kadar olan üç dönemi; yani, 1920-1947 yıllan arasındaki dönemi inceledim. Bu dönemdeki Türk dış politikasının yapısı ile çeşitli ittifak ve sorunlarla ilgili yürütülen dış politik manevralar tahlil edilmiştir. Bu tahlil de, özellikle uluslararası ilişkilerin büyük aktöreleri olan Sovyetler, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya ile Türkiye'nin ilişkileri incelenmektedir. Diğer yandan, 1920-1939 yıllan arasında, büyük devletlerin rekabet ve diyaloglan da incelenmiş ve bu çerçeve de soğuk savaşın kökeninin iki dünya savaşı arası döneme dayandığına işaret edilmiştir. Aynca, 1939-1945 yıllan arasındaki ittifaklar, uyumlar, aynhşlar ve diplomatik manevralar wrgulanmıştır. Özellikle 1930'lardan itibaren, Uzakdoğu'daki gerilimlere ve ikinci Dünya Savaşı'na Japonya'nın katılışı ve mücadelesine değinmeye de özen gösterilmiştir. Bu arada, 1945-1947 yıllan arasında ise özellikle ABD ile İngiltere'nin Sovyet yayılmacılığını önlemek için sarf ettikleri gayretleri ve karşılıklı çıkar ilişkileri izah edildi. Ek olarak: 1920 ile 1947 yıllan arasında, Türkiye'nin izlediği denge ve akılcı politikalar ile Türkiye'nin kazandığı önem de özenle vurgulanmıştır. 1920 ile 1945 yıllan arasında, Kapitalist ve Sosyalist ideolojilerin perde arkası ya da hayali mücadelelerinin Şubat 1945 'teki Yalta Konferansı 'ndan sonra gün yüzüne çıkmaya başlayışına değinilmiş; Sovyetler'in Doğu Avrupa, Türk Boğazlan, İran ve Ortadoğu'ya yönelik faaliyet ve planlarına karşı İngiliz-Amerikan tepkisi vurgulanmıştu". Böylece, Truman Doktrini'nin ortaya çıkışı ile birlikte soğuk savaşın doğuşu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuçta ise, bütün bunların neticesinde ABD'nin Batı Avrupa'ya yönelik yardım programlan, Avrupa da birliğe yönelik örgütlenme, NATO'nun kuruluşu ve Varşova Paktı'nın ortaya çıkışına, sadece değinilerek, çalışma tamamlanmıştır.

Özet (Çeviri)

109 ABSTRACT In this study, I researched, the period between the First World War and the Second World War, the period during the Second World War, and period beginning with the end Of Second World War until the announcement of Truman Doctrine. In other words, I studied the three periods between 1920 and 1947. The structure of Turk External Politics in this period and the external pontes stratagen carried out about the various allies and the problems are analysed here. In this analysis, especially the relations between the big actors of the international relations, which arcSgviet, United States of America, England, France, Germany, Italy, and Turkey are studied. On the other hand, the dialogues and the rivalries of big contries between 1920 and 1947 are also considered and in this respect it is pointed out that the cold war stemmed from the period between the two world war. In addition, the allies, agreements, disagreements, tricks and the diplomatic manoeuvres between 1939 and 1945 are pointed out. It is cared to indicate the tensions as from 1930 in the Far East and the join of Japan to the Second World War, and its struggles. By the way, the efforts of England and America against the prevalence of Soviet and the reciprocating benefit connections are explained. Besides, the balance and the rational politics that Turkey followed between 1920 and 1947, Turkey's getting into fevour with big contries between 1934 and 1947 are stressed carefully. It is stated that between 1920 and 1945, the struggles of Capitalist and Socialist ideologies, behind the scene or imaginary, emerged in February 1945 at Yalta Conference. The reactions of British and American against the Soviet's plan about East Europe, Turk Straits, Iran and Middle East are stressed. The emergence of Truman Doctrine is put forward as to be the reason for the birth of the cold war. Finally, just by mentioning about the support of America for West Europe, the organizations for integration in Europe, the establishment of North Atlantic Treaty Organization and the Warsaw Pakt, the study is completed.

Benzer Tezler

  1. 1990 sonrası dönemde Irak Türklerinin siyasi yapısı

    Political situation of Iraqi Turkmans after 1990 period

    ÇAĞDAŞ DUMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    TarihEge Üniversitesi

    Türk Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NADİM MACİT

  2. Turkey's role in Afghanistan in the post 9/11 era

    11 Eylül'den günümüze Türkiye'nin Afganistan'daki rolü

    CANAN BAYRAM ÇUBUK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. IŞIL ANIL

  3. Türk dış politikası'nda ?Dış Türkler':Karşılaştırmalı teorik bir çalışma

    'Outside Turks' in Turkish foreign policy: A comparative theoretical analysis

    RADİYE FUNDA KARADENİZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Uluslararası İlişkilerMarmara Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. S. GÜLDEN AYMAN

  4. 'Vatan için ölmek': Türkiye'de şehit asker kültünün sosyo-politik inşası ve şehit aileleri dernekleri

    'Dying for the motherland': The socio-political construction of martyr soldier cult and martyr family associations in Turkey

    ŞAFAK AYKAÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinGalatasaray Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİROL CAYMAZ

  5. Siyasal iletişimde şarkı kullanımı: 2019 yerel seçimlerinde AK Parti örneği

    The use of songs in political communication: The case of AK Parti in 2019 local elections

    HAKAN SİPAHİOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    İletişim BilimleriGalatasaray Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN GÜVENLİ