Birleştirilmiş ve müstakil sınıflarda öğrenim gören ilkokul öğrencilerinin kök değerlere yönelik algılarının karşılaştırılması
Comparison of key values of primary school students in the multi-grade and in the single-grade
- Tez No: 624227
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER YARAR KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer Eğitimi, Kök Değer, Birleştirilmiş Sınıf, Müstakil Sınıf, Value Education, Principle Value, Multi-Grade Classes, Single-Grade Class
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmada, birleştirilmiş ve müstakil sınıflarda öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin 2018 yılında güncellenen öğretim programlarında yer alan kök değerlere ilişkin algıları karşılaştırılmıştır. Karma bir araştırma olan bu çalışmada, hem nicel hem de nitel yaklaşım takip edilmiştir. Nicel veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Örnek Olay/ Durum Formu”ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Nitel boyutta ise yine araştırmacı tarafından geliştirilen“Kök Değerlere İlişkin Görüş Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; müstakil sınıf öğrencilerinin adalet, dostluk ve saygı kök değerlerine; birleştirilmiş sınıf öğrencilerinin ise sabır, sorumluluk ve yardımseverlik kök değerlerine daha çok sahip olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin kök değerlere yönelik görüşleri incelendiğinde ise; iki farklı sınıf türünde öğrenim gören öğrencilerin kök değerlere yönelik algılarının farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Birleştirilmiş ve müstakil sınıf öğrencilerinin her ikisinin de öz denetim değerine ilişkin ifadelerinin sınırlı olduğunun tespit edilmiş olması ise dikkat çekici bir bulgudur. Genel olarak karşılaştırıldığında müstakil sınıf öğrencilerinin kök değerlere yönelik algılarının birleştirilmiş sınıf öğrencilerine göre çeşitlilik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the perceptions of 3rd and 4th grade students in multi-grade and single-grade classes about the principle values in the updated curricula in 2018 were compared. In this research in which mixed method was used, both quantitative and qualitative approaches were followed. As a quantitative data collection tool,“Case Study/Status Form”and“Personal Information Form”developed by the researcher were applied. In the qualitative dimension,“Opinion Form on Principle Values”developed by the researcher was used. As a result of the research, it was found out that the single-grade students mostly had the principle values of justice, friendship and respect while multi-grade students mostly had the principle values of patience, responsibility and helpfulness. When the students' opinions about principle values were examined, it was determined that the perception of principle values of the students studying in two different class types differed. It is a noteworthy finding that both the multi-grade and single-grade students had limited expressions about the value of self-control. In general, it was determined that the perceptions of single-grade students towards principle values varied compared to the multi-grade students.