Akıllı numaralandırma sistemi, BOM (Bill of Materials) tipleri ve yönetimi
Intelligent numbering system, BOM types and BOM management
  1. Tez No: 624236
  2. Yazar: ESRA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: PLM, BOM, eBOM, mBOM, ürün ağacı çeşitleri, akıllı numaralandırma sistemi, PLM, BOM, eBOM, mBOM, types of bill of materials, intelligent numbering system
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tezde ürün ağacı ve çeşitleri incelenerek PLM ile yönetilmesi ve ürün bileşenleri için akıllı numaralandırma sistemi kullanılarak kod tanımlamaları yapılmıştır. Kurgusal düzeyde bir araba motoru için çok seviyeli ürün ağacı niteliğinde mühendislik ürün ağacı (eBOM) ve tek seviyeli ürün ağacı niteliğinde ise üretim ürün ağacı (mBOM) oluşturularak aynı ürüne ait iki tür ürün ağacı hazırlanarak aradaki farklar ele alınmıştır. Akıllı numaralandırma sisteminin avantaj ve dezavantajları belirlenerek en uygun yöntemle parçalara hammadde, yarı mamul ve bir ürün düzeyinde akıllı kodlar oluşturulmuştur. PLM sistemi içinde akıllı numaralandırma sistemi ve BOM yönetimi entegrasyonu bütün olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, bill of materials and its varieties are examined and the code definitions are made using PLM and smart numbering system for product components. For a fictional car engine, a multi-level bill of materials (eBOM) and a single-level bill of materials (mBOM) were created to produce the two types of bill of materials of the same product and the differences were discussed. By identifying the advantages and disadvantages of the smart numbering system, smart codes were created on the raw material, semi-finished and one product level with the most appropriate method. The integration of intelligent numbering system and BOM management within the PLM system are examined as a whole.