Doğu Karadeniz turizminin geliştirilmesine yönelik bir araştırma: Artvin destinasyonu örneği
A research on the development of tourism in the Eastern Black Sea region: Artvin destination example
- Tez No: 624235
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN ZENGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Artvin destinasyonu, turizm, markalaşma, tanıtım, işbirliği, yatırım, yönetim, Artvin destination, tourism, branding, promotion, cooperation, investment, management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Doğu Karadeniz Bölgesinin önemli turizm destinasyonlarından biri olan Artvin'deki turizm faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik etkin, verimli ve sürdürülebilir anlayışların belirlenmesidir. Bu kapsamda, il merkezi ve ilçelerde turizm alanında hizmet veren, faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, işletmeler ve üniversitenin ilgili bölümlerindeki akademisyenlerden görüşler alınarak destinasyondaki turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda çalışma beş bölüm olarak tasarlanmıştır. Birinci bölümde çalışmanın konusu, önemi, amacı ve yöntemine kısaca değinilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde destinasyon kavramı ve Artvin destinasyonu hakkında ulusal ve uluslararası yazın tartışılmıştır. Üçüncü bölümde çalışmanın yöntemi hakkında bilgiler sunulmaktadır. Nitel araştırma yönteminin tercih edildiği araştırmada fenomenolojik desenden yararlanılmıştır. Araştırma neticesinde ulaşılan bulgulara ve bulguların yorumlanmasına dördüncü bölümde yer verilmektedir. 30 katılımcı ile gerçekleştirilen ve NVIVO 12 nitel araştırma yazılımı kullanılarak analiz edilen mülakat sonuçlarının yorumlarına da bu bölümde yer verilmektedir. Son bölümde ise kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektör işletmelerine ve araştırmacılara konu ile ilgili öneriler sunulmaktadır. Araştırma neticesinde Artvin destinasyonundaki turizm faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi adına etkin, verimli ve sürdürülebilir anlayışlar gerektiren ana konuların markalaşma, tanıtım, işbirliği, yatırım ve yönetim olduğu tespit edilmiştir. Destinasyon bünyesinde turizm alanında yetkili yerel yöneticiler, hizmet veren STK temsilcileri, faaliyet gösteren turizm işletmesi yetkilileri ile turizm akademisyenlerinden elde edilen farklı bilgi ve bulgular neticesinde markalaşma, tanıtım, işbirliği, yatırım ve yönetim konularında gerçekleştirilecek iyileştirme ve geliştirme çabalarının destinasyona katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine effective, efficient and sustainable understnadings for the improvement and development of tourism activities in Artvin, one of the important tourism destinations of the Eastern Black Sea Region. In this context, it is aimed to develop tourism activities in the destination by getting the opinions of institutions and organizations, businesses operating in the provincial centers and districts in the field of tourism and academicians in the relevant departments of the university. In line with this information, the study is designed as five sections. In the first part; the subject, importance, purpose and method of the study are briefly mentioned. In the second part of the study, the concept of destination and the national and international literature on Artvin destination are discussed. In the third part, information about the method of the study is presented. In the research where qualitative research method is preferred, phenomenological pattern was used. Findings obtained as a result of the research and interpretation of the findings are given in the fourth section. Interpretations of the interview results conducted with 30 participants and analyzed using NVIVO 12 qualitative research software are also included in this section. In the last section, suggestions are presented to public institutions and organizations, private sector enterprises and researchers. As a result of the research, the main topics that require effective, efficient and sustainable insights in order to improve and develop tourism activities in Artvin destination; branding, promotion, cooperation, investment and management. It is envisaged that the improvement and development efforts to be carried out in the fields of branding, promotion, cooperation, investment and management will contribute to the destination as a result of the different information and findings obtained from the local managers authorized in the field of tourism, representatives of the NGOs serving, the tourism business officials and tourism academics.